Lifestyle/Reizen
239707140
Reizen

Waarom niet alle stoelen ’aan het raam’ ook automatisch een raam hebben

Wie in het vliegtuig graag uit het raam naar de wolkenlucht tuurt, kan uiteraard het beste een stoel aan het raam boeken. Maar let op: niet alle stoelen die het verst van het gangpad gesitueerd zijn, hebben een raam! Hoe komt dat eigenlijk?

Misschien heb je de pech weleens gehad: boekte je een raamplaats, zat je net tussen twee raampjes in waardoor je net niet lekker naar buiten kon kijken. In sommige vliegtuigen lopen de ramen en stoelen niet gelijk. Dat heeft er alles mee te maken dat luchtvaartmaatschappijen zo veel mogelijk zitplaatsen creëren om zo veel mogelijk tickets te verkopen. Vliegmaatschappijen krijgen aanbevelingen van de ontwerpers van het vliegtuig, maar mogen de inrichting van het toestel zelf bepalen.

Helemaal geen raam

Nét niet naar buiten kunnen kijken is jammer, maar het kan ook ’erger’. Er zijn namelijk ook stoelen ’aan het raam’ die helemaal geen raam hebben. Daarbij zit je als het ware naast een volledig dichte wand.

Zo Twitterde de Amerikaanse Kalie Marsch onlangs dat ze een „verschrikkelijke fout” had begaan. Zij had namelijk zo’n vliegtuigstoel geboekt zonder raam.

Reisexpert Nicky Kelvin van reisblog The Points Guy zegt tegen Daily Mail te weten waarom er zulke zitplaatsen zijn. „Die plekken worden gebruikt om bepaalde luchtvaartelektronica of airconditioningskanalen weg te werken.”

Voorkomen

Reizigers kunnen bij het reserveren van hun stoel gebruikmaken van handige websites zoals Seat Guru. Daar kun je precies zien met welk vliegtuig je vliegt en hoe de indeling van het toestel eruit ziet (en dus welke stoelen geen raampjes hebben).

Stoelen die het minst populair zijn, zijn roodgekleurd met daarbij een uitleg waarom het geen geliefde plek is.