Nieuws/Lifestyle
2399583
Lifestyle

Recept van de dag

Zo bewaar je tomaten

Iedereen die zelf tuiniert heeft nu tomaten over. Of kent een zelftuinier die tomaten over heeft. Of je kan een mooi kistje op de kop tikken op de markt. Je kan dit gerecht maken met van die kleine tomaatjes, of van grote volle vleestomaten. Dan heb je de hele winter je basisvoorraad tomaten klaar staan.

Voor in de pastasaus, maar ook voor op de boterham met kaas, of voor in de tomatensalsa. Of om zomaar te eten in een salade.

Breng in een steelpan water aan de kook met de suiker, het zout, de blaadjes laurier en de pimentbessen. Brengt aan de kook, draai het vuur uit en laat afkoelen en de smaken loskomen. Giet er als het koud is de azijn bij en roer even goed. Giet de zonnebloemolie in een gesteriliseerde weckpot van 2 liter. Of neem er twee van 1 liter, allemaal goed.

Leg de parten tomaat, dille, selderij, en knoflook in de pot. Leg de uienringen daarop. Giet nu het afgekoelde vocht er bovenop, sluit de pot en zet 10 dagen op een warme plaats (25 graden). Daarna mag die in de kelder of in de koelkast. Als je schoon het gewerkt blijft het mits afgesloten minstens 6 maanden goed en wordt steeds lekkerder.

 Bekijk ook: 

 Zalmmoten van Irma 

Nodig:

1 l water

30 gr basterdsuiker

15 gr fijn zeezout

2 blaadjes laurier

6 pimentbessen

65 ml witte wijnazijn

500 gr stevige rijpe tomaten in stukken

5 takjes dille gehakt

50 gr bladselderij in stukjes of wat bleekselderij met loof, in stukjes

3 teentjes knoflook, grof gesnipperd

1 ui in ringen