Nieuws/Lifestyle
2400797
Lifestyle

René Steenhorst

Elton, de aidsweldoener

Sir Elton John tijdens de 22e Wereld Aidsconferentie in Amsterdam.

Sir Elton John tijdens de 22e Wereld Aidsconferentie in Amsterdam.

Sir Elton John…! Nooit eerder had ik hem in levenden lijve gezien. Altijd, zoals de meeste gewone stervelingen, kwam ik hem tegen in videoclips – en zong of neuriede ik songs mee die ik van hem kocht: Your song, I’m still standing, Rocket man, Nikita…

Sir Elton John tijdens de 22e Wereld Aidsconferentie in Amsterdam.

Sir Elton John tijdens de 22e Wereld Aidsconferentie in Amsterdam.

Nu liep hij vlak langs me heen tijdens de 22e Wereld Aidsconferentie in Amsterdam. Ik bleef achter in een kortdurend odeur van zijn parfum. Even beeldde ik me in dat de wereldberoemde zanger/pianist mij een fractie van een tienduizendste seconde in de ogen had gekeken door zijn paars gecoate bril.

Elton John, zoals hij ooit nog neutraal heette, kende je van muziekspecials, zijn concertregistraties vol hits en natuurlijk uit de Britse tabloids. Die verguisden hem dikwijls vanwege zijn extravagante levensstijl vol drank en drugs in de Londense gayscene, compleet met provocerende nichtenfeesten, Victoriaanse verkleedpartijen, gepoederde pruiken, opzichtige brillen en opvallende aanwezigen. Zoals de legendarische Freddie Mercury, het door aids almaar frêler wordende boegbeeld van het na diens dood weggekwijnde Queen.

 Bekijk ook: 

 Vakantiestress 

Nu was hij hier: Sir Elton, in de RAI. Om samen met de jongste zoon van prinses Diana, de rossige prins Harry, nieuwe verbonden tegen hiv en aids bekend te maken. En samen te werken met het Aidsfonds.

Een korte, gedrongen man in een oudroze maatkostuum, voorzien van een geborduurde England’s rose op zijn borstzakje met daaronder de naam ’Elton’. Opvallend oud geworden voor een beginnende zeventiger, moeilijk lopend en gespannen om zich heen kijkend toen hij daar – met een gevolg van onbekende types, hoewel zijn man David Furnish zich onder hen bevond – Pressroom 1 binnen stapte. Met een toespraak op papier in zijn hand.

In niets lijkt Reginald Kenneth Dwight, zoals Elton bij de Britse burgerlijke stand van Pinner (Middlesex) in maart 1947 door zijn ouders werd bijgeschreven, nog op de popster van weleer. Een megaster, met ruim 300 miljoen verkochte muziekdragers. Waarmee hij een fortuin heeft verdiend.

Kolossaal veel geld dat hem heeft doen ontpoppen tot een activistische weldoener in de bestrijding van hiv en aids. Hij zag immers om zich heen wat er gebeurde. Niet alleen in de Londense homowereld waar het aidsvirus de ene na de andere vriend besmette, maar hij zag het drama ook op tournees. Onder meer in Rusland waar de epidemie momenteel om zich heen slaat. Er zijn al ruim een miljoen hiv-geïnfecteerde Russen, homo en hetero.

Sir Elton maakte zich tijdens de persconferentie boos over „lakse politici” overal ter wereld. „Zij houden de oplossing van de epidemie tegen”, zei hij en noemde het „fucking crazy” dat homoseksuelen nog altijd als minderwaardige mensen worden beschouwd. Hij heeft gelijk.

Werkelijk bewonderenswaardig hoe Sir Elton ’Hercules’ John zich inzet voor de bestrijding van een ziekte waaraan nu al 35 miljoen mensen zijn overleden.

Elton John is still standing… Sir!

Mail r.steenhorst@telegraaf.nl

Twitter @ReneSteenhorst