Nieuws/Lifestyle
2405489
Lifestyle

Kasboek

„Ik leef bewust op bijstandsniveau”

Een bron van plezier of juist van zorg? Elke week praat een lezer over geld. Vandaag Alexander van Dijl (35) uit Utrecht die bewust op bijstandsniveau leeft.

Inkomen (netto) per maand: 1500 euro (betaalt zichzelf uit)

Vaste lasten: 800 euro

Sparen: 350 euro

Budget

„Elf jaar lang combineerde ik het ondernemerschap met een vaste baan bij een bank. Sinds kort werk ik helemaal zelfstandig als budgettrainer. Ik leef volgens mijn eigen principes waardoor ik veel geld overhoud. Ik zet meer opzij, terwijl ik minder verdien dan voorheen. Het is een keuze om op mijn levensstandaard in te leveren.

Alles wat erin komt, verdeel ik over fysieke potjes. Van een tientje per week kun je niet uit eten, maar je kunt dat bedrag wel opsparen. Dan ga je minder vaak, maar je gaat nog steeds en dat houdt het leuk. Meestal gaat het boodschappenbedrag op, soms niet. Die structuur zorgt ervoor dat er geen bedragen meer verdwijnen.”

Financiële misser

„Toen ik negentien jaar was, heb ik in een jaar vakantie de erfenis van mijn opa erdoorheen gejaagd. Ik had een Studentenpakket bij de bank, dus ik mocht rood staan. Je leert al jong om schulden te maken als je een creditcard hebt en je studiefinanciering kunt bijlenen. Mijn schuldenpiek was 6000 euro. Omdat ik mijn studie niet afmaakte, werd de lening in een schuld omgezet en stond er een deurwaarder voor de deur. Dat wil je echt niet! Het is me gelukt om van de schulden af te komen door mijn huis te verhuren en zelf in goedkope hostels te slapen. Zonder officieel traject! Dat leer ik nu ook anderen.”

Duurste aankoop

„Mijn huis. Ik ben zo stom geweest om jarenlang niets af te lossen. Een hypotheek kon toen nog geheel aflossingsvrij zijn. Ik heb tientallen duizenden euro’s aan rente betaald en nul afgelost. Intussen heb ik dat wel gedaan. Ik wil dit appartement in vijf jaar helemaal aflossen. Dan wil ik elders gaan wonen en dit verhuren.”

Ik droom van...

„Een schuldenvrij Nederland, al klinkt dat misschien idealistisch. Iedereen kan het. Mijn vriendin en ik leven bewust op bijstandsniveau. Mijn persoonlijke doel is meer verdienen zodat ik die hypotheek kan aflossen. Uiteindelijk hoop ik in een mooi huis te kunnen gaan wonen, zonder hypotheek.”

Meedoen aan onze rubriek Kasboek? Mail naar VRIJ@telegraaf.nl