Nieuws/Lifestyle
2412631
Lifestyle

Wijncolumn

Droog Constantia

Alleen de naam al spreekt tot de verbeelding. Klein Constantia dankt zijn magische klank aan Zuid-Afrika’s oudste wijn: Vin de Constance.

Het was Simon van der Stel die 350 jaar geleden stokken muscat de Frontignan op zijn landgoed Constantia liet planten. Van der Stel splitste Constantia later op en verkocht in 1685 het kleinste deel aan Hendrik Cloete.

Op Klein Constantia zetten Cloete en diens zonen in op de bijzondere zoete muskaatwijn. In no time veroverde die de harten van de Europese hoven. Vin de Constance werd in de 18e en 19e eeuw verkozen boven Château d’Yquem en was de favoriet van Frederik de Grote, Napoleon en Bismarck.

Anno 2018 is Vin de Constance een peperdure cultwijn die in de internationale wijnmagazines een score van circa 100 punten krijgt. Wat weinigen weten, is dat er op Klein Constantia ook een fantastische droge wijn wordt gemaakt voor een fractie van het geld.

Eigenlijk zijn we niet zo’n fan van Zuid-Afrikaanse sauvignon blanc. Het is er te warm en ookde bodem werkt niet mee. Alleen vlak aan de kust, zoals in Darling, Elgin en op het Kaapse Schiereiland profiteert de druif van arme kalkgrond en een koel klimaat met een relatief lang groeiseizoen. Klein Constantia ligt centraal op het schiereiland. Ingeklemd tussen Hout Bay en False Bay is er een koude luchtstroom, ideaal voor muscat de Frontignan én sauvignon blanc.

Onze ’Droog Constantia’ komt van eeuwenoude wijngaarden, maar de sauvignon-stokken zijn zo’n 30 jaar oud. De druiven worden met de hand gesorteerd en na fermentatie rijpt het sap zeven maanden op het gist voor extra aroma’s.

Klein Constantia Sauvignon Blanc 2017

Stuivend aromatisch boeket van voorjaarsbloemen, limoen, kruisbes en buxus. Knisperend fris.

Importeur: Gall &Gall (gall.nl)

Prijs: 13,99 euro (10,49 euro tijdens Wilde Wijndagen)