Nieuws/Lifestyle
2413130
Lifestyle

Piet Hellemans woest om uitbuiting showhonden

Honden worden gekeurd tijdens de World Dog Show in de RAI.

Honden worden gekeurd tijdens de World Dog Show in de RAI.

Onze eigen VRIJ-dierenarts Piet Hellemans is fel tegen hondenshows zoals de World Dog Show, die vandaag in de Amsterdamse RAI van start is gegaan. „Het gaat de baasjes alleen maar om hun ego, roem, financieel gewin en dat dus ten koste van de honden.”

Honden worden gekeurd tijdens de World Dog Show in de RAI.

Honden worden gekeurd tijdens de World Dog Show in de RAI.

Vandaag vonden er al bij de RAI protesten plaats van stichting Dier en Recht, die dit soort shows verwerpelijk vindt. Helemal terecht, stelt Hellemans : „Deze shows raken nergens de natuurlijke behoeftes van honden, zoals wandelen en spelen. Het is in geen enkel opzicht in het belang (fysiek en mentaal) van de honden. Daarnaast wordt er op uiterlijk geselecteerd, het welzijn van de honden is hier ondergeschikt aan. Met de prijswinnaars wordt gefokt, de keurmeesters zijn veelal fokkers. Dus hier wordt de volgende generatie zieke honden geselecteerd. Het zijn slagers die hun eigen vlees keuren!”

Hierbij doelt Hellemans op het inteeltprobleem. „Rashonden hebben door inteelt meer erfelijke gebreken en een lagere levensverwachting. Sommige rassen zoals de kortsnuitigen worden geboren met ernstige handicaps, en kunnen amper ademen, rennen of zwemmen en als het warm is, stikken ze in hun eigen verhemelte. Dekken en baren lukt sommige van deze honden ook niet meer, dat gebeurt standaard met kunstmatige inseminatie en keizersnedes. Als dierenarts en voorvechter voor dierwelzijn ben ik tegen het fokken van rashonden, zeker als er honden met meerdere ernstige handicaps op bestelling worden gefokt.”

Ook blijft het niet bij maar een of twee hondenshows per jaar. Hellemans: „Sommige honden lopen 20 of 30 van deze shows per jaar, ook in een ver buitenland. En dat alleen maar om de prestige van het ras en de fokker. Het gaat de baasjes hier niet om het welzijn van de hond of het ras, het gaat om hun ego, roem en financieel gewin, en dat dus ten koste van de honden.”

Recent liet de gemeente Amsterdam weten een einde aan deze shows te willen maken. Probleem opgelost toch? Hellemans: „Dat zou een goed begin zijn, hopelijk volgt daarna de rest van Nederland en de wereld. Dertig jaar geleden vonden we een circus met wilde dieren allemaal ook nog prachtig, gelukkig zijn wij daarop teruggekomen. Ik denk dat dit soort shows in dezelfde categorie valt. Het schaadt dieren, dat moeten we niet willen en bij wet verbieden.”

Wij belden voor een reactie van de stichting Raad van Beheer, die ’staat voor de relatie tussen mensen en honden’. Hierbij gaat het om sporten, showen, en het fokken van gezonde honden, valt te lezen op hun website. Deze organisatie bleek vandaag in verband met de World Dog Show onbereikbaar voor commentaar.