Lifestyle/Reizen
2425297
Reizen

Hotel van de week: Post-Plaza, Leeuwarden

Ode aan de postbode

Een goed bed, fijne douche, een perfecte service. VRIJ kroont elke week een uniek, opvallend of bijzonder hotel tot hotel van de week. Dit keer: Post-Plaza in Leeuwarden.

’Wolkom! Blieft u misschien een Wobbe of een Tjibke?” vraagt de aardige barista na het inchecken. Ze lacht om onze verbaasde gezichten. „Het zijn espresso’s uit onze eigen koffiebranderij. Wobbe komt met een Fryske Sûkerbôle en onze Tjipke met Lemon Meringue pie.”

Uniek: een hotel dat z’n eigen koffiebonen brandt. Post-Plaza doet dat als enige in Europa. Barista Jesse zwaait er de scepter, loop er gerust eens langs voor een kijkje in ’de keuken’. Koffie is niet het enige waarin het hotel uitblinkt.

Want het Grand Café is werkelijk adembenemend. Wauw, dat plafond! In 2015 is het voormalige postkantoor van Leeuwarden omgetoverd tot een waanzinnig café met 42 hotelkamers. Je proeft er de sfeer van weleer en het ’post-thema’ is smaakvol en tot in detail doorgevoerd. Zo trekken we een kinderstoel uit de kluis en deponeert het personeel de gebruikte servetten in oude juten postzakken.

Met een glazen doorgang is het postkantoor verbonden met het oude bankgebouw waar zich nog eens veertig kamers bevinden. Wij overnachten in het postkantoor. De kamer is keurig netjes met een heerlijk groot bed. De badkamer is ruim en heeft een flinke regendouche.

In onze kamer vinden we geen sporen van het post-thema. Jammer. „Slapen is bijzaak”, legt de barista uit. „Natuurlijk is alles piekfijn in orde op de kamers en zorgen we ervoor dat je er heerlijk slaapt. Maar het café is het hart van Post-Plaza, wat zeg ik: van Leeuwarden! Dáár gebeurt het.”

Duidelijk, we blijven hier mooi de hele avond zitten. We zijn de stad niet eens in geweest! We bleven bestellen en genieten. Van een hele forel van ’t Smallert tot een flammkuchen met appel, calvados en kaneel. Weggespoeld met een Ljouwerter koffie; een americano met Boomsma Beerenburger en room. Alles onder de klanken van vaste huismuzikant Jord Brinkhuis. Top!

In ’t kort

Inrichting

Stoer, stijlvol en nostalgisch

Service

Ontzettend behulpzaam en gezellig. In voor een dolletje.

Speciaal

Tijdens je verblijf proberen de trotse Friezen je hun taal te leren. Frysk foar dummies staat er op de placemat, gevuld met woorden op horecagebied. We verklappen alvast: tsjoch betekent proost!

Praktisch

Kamerprijs: vanaf €99 zonder ontbijt.

Info: post-plaza.nl