Nieuws/Lifestyle
2425724
Lifestyle

Hart & Ziel

Een horrorvakantie

Ed kón niet meer. Tegen alle bedoelingen in hadden zijn vrouw en hij urenlang gedwaald door de grillige Patrovska Pas bij het eiland-vestingstadje Sveti Stefan voor de kust van Montenegro. Wat bedoeld was als korte wandeling om iets van de natuurrijke omgeving te zien, werd een heus horrorscenario.

Verdwaald waren ze, moesten ze erkennen, in een onafzienbaar panorama van rotswanden, bergtoppen en dalen waaraan geen einde leek te komen.

Het was bloedheet die dag, de lucht zinderde bij 38 graden, en het meegenomen water was op. Tot de laatste druppel. Ed smachtte naar drinken, terwijl Inge beter tegen hitte en dorst bestand bleek en haar man maande zich te herpakken – ’Kom op, we moeten nu écht door…’

Geen snackbar in de wijde omtrek, geen waterpomp, zelfs geen bergbeekje, helemaal niets. Droog, dor en striemend heet. Ook het leegstaande bouwvallig houten kerkje, waar ze op zoek naar water binnenstormden, bleek geen stromend te bevatten. Zelfs niet op het toilet. Daar bleek wél een immens wespenvolk in zijn rust te zijn gestoord. Rennen moesten ze!

„Compleet uitgedroogd was ik”, kan de Flevolander navertellen. „We waren verdwaald, en voor het eerst in mijn leven was ik echt bang dat ik dit niet zou overleven. Welk pad ik ook instak, overal dook ik in flarden spinrag met afschuwelijk grote spinnen.”

De mobiele telefoon deed het tussen de bergen niet. Paniek overviel mijn beste vriend. „Ik wilde niet meer, ik wilde alleen nog maar stil zitten. In de schaduw, maar die was er niet. En de koelte van de avond afwachten, als ik die zou halen.”

Geen water, geen eten. En al helemaal geen medicijnen. Uit nieuw onderzoek door het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) blijkt dat vakantievierders zich slecht voorbereiden op hun reis en eventueel ondernomen uitstapjes daarin. Vakantiegangers ervaren veel verschillende gezondheidsklachten op weg naar- en ook tijdens het vakantieverblijf. De top 5 bestaat uit jeuk, verbrande huid door zonnebrand, verstopping door vochttekort, diarree en maagklachten. Bij reizen buiten Europa geeft ruim een op de drie ondervraagde toeristen aan dat gezondheidsklachten leiden tot een aantal dagen ziekte of zelfs onderbreking van de vakantie.

Ook de ’medicijntas’ met voldoende algemene geneesmiddelen ontbreekt. Opmerkelijk, stelt IVM, „omdat het gros van de gezondheidskwalen te voorkomen of makkelijk te behandelen is.”

Door de berg af te strompelen, in de richting van de zee, kwamen Ed en Inge na uren aan de voet van de berg, bij een bouwterrein. Daar lag een op de waterleiding aangesloten tuinslang; die werd zijn redding.

 Bekijk ook: 

 Vakantiestress 

Op de laatste dag, toen een propellervliegtuigje hen naar Wenen zou brengen was Ed ziek. Voedselvergiftiging. Hondsberoerd was hij. Waarschijnlijk een bedorven ei, luidt het verhaal. Vrijwel zeker salmonella. Hoog in de lucht liep hij leeg.

Thuis was hij nog dagenlang ziek. „Nooit meer Montenegro!”

Mail r.steenhorst@telegraaf.nl

Twitter @ReneSteenhorst