Nieuws/Lifestyle
2436254
Lifestyle

Dierenvraag

Help, mijn hond jaagt te graag

Dierenarts Piet Hellemans behandelt elke week een vraag of probleem van een lezer. Deze week: „Onze hond Paco van 1,5 is een kruising cockerspaniel/Engelse setter. Als we hem los laten lopen, dan komt hij met zijn jachtinstinct niet terug. Ook in de uitlaatkooi rent hij bij voetgangers/fietsers hard mee.”

Piet Hellemans: „Jonge honden hebben erg veel energie en moeten een paar keer per dag lekker ’uit kunnen rennen’. Als je hond er vandoor gaat en niet meer terugkomt omdat hij wild ruikt, dan is dit met de juiste training voor het overgrote deel af te leren, zodat de hond wel los kan lopen en zelf kan bepalen hoe hij zijn energie besteedt. Een puppycursus en eventueel een vervolgcursus kan veel helpen. Jagen op voetgangers, fietsers en scooters heeft te maken met de energie die er niet uit kan. Totdat hij geleerd heeft om los te lopen, is naast de fiets rennen mogelijk een oplossing. Zo kan hij lekker zijn spieren gebruiken en overmatige energie verbruiken.

Spelen met soortgenoten is altijd goed voor de beweging en de sociale ontwikkeling. Spelen met de baas is ook goed en leuk (apporteren, trekspelletjes), maar kan nooit de interactie met soortgenoten vervangen.”

Vragen aan Piet?

Mail dierenvriend@telegraaf.nl Wie weet leest u het antwoord hier terug.