Lifestyle/Thuis & Tuin
245190422
Thuis & Tuin

5 x interieurtips om kou in huis tegen te gaan

De winter is in aantocht! Dat kan in huis zorgen voor een koude vloer, tocht langs de kozijnen en lagere kamertemperatuur. Je kunt natuurlijk de verwarming een paar grade hoger zetten, maar echt goed voor de portemonnee en het milieu is dat niet. In dit artikel delen we vijf handige en verantwoorde energiebesparende interieurtips.

Haal het zonnetje in huis

Je kunt veel warmte vasthouden als je de ramen optimaal benut. Zonlicht is gratis verwarming, ook in de herfst en winter. Van warmte uit zonlicht profiteer je het meest als je overdag de gordijnen of jaloezieën opent, zodat de warme zonnestralen je huis kunnen binnendringen.

Gezellige accessoires tegen de kou

Heeft jouw huis geen dubbel, maar enkel glas? Ook dan kun je een hoop doen om de kou buiten te houden, zonder veel te investeren. Kleed je vensterbank bijvoorbeeld aan met een aantal grote vazen en planten.

Hierdoor bedek je delen van het raam, wat niet alleen voor een deel de kou tegenhoudt, maar er ook nog eens gezellig uitziet. Maak het af met een paar sfeervolle kaarsen en verwarm jezelf met een warmtekussen, kruik of plaid.

Zorg voor vloerkleden en tochtstrips

Tegels of houten vloeren opwarmen hoeft niet per se met vloerverwarming, maar kan al gemakkelijk met een groot, zacht kleed. Dit isoleert je huis een beetje meer, omdat de warmte niet verloren gaat door de vloer. Ga daarnaast op zoek naar de tochtgaten bij je raam- en deurkozijnen en breng daar tochtstrips aan.

Houd de radiator vrij

Als je radiatoren onder het raam hebt zitten, is het belangrijk dat de raambekleding de radiator niet helemaal afsluit. Je wil namelijk voorkomen dat de warme lucht hierachter blijft hangen en dat je daardoor onnodig stookt.

Hetzelfde geldt voor grote meubels zoals een zitbank: haal deze weg van de verwarming, zodat het niet de warmte absorbeert die je huis juist zou moeten opwarmen. Zo haal jij het meest uit je warmtebron.

Bedek de ramen met isolerende raambekleding

Wist je dat ramen verantwoordelijk zijn voor maar liefst 50% van het warmteverlies uit woningen, zelfs met dubbel glas? Bedek je ramen daarom met de juiste isolerende raambekleding, zodat je minder warmteverlies creëert.

Zodra het donker of bewolkt wordt, houd je de warmte in huis het beste vast door de ramen te bedekken met isolerende raambekleding, bijvoorbeeld van Luxaflex. Door goede raambekleding te plaatsen die goed aansluit op het kozijn en die vervolgens ook te sluiten zodra het donker wordt, kan de energiebesparing oplopen tot wel 270 m3 gas.