Lifestyle/Reizen
2474087
Reizen

Reiziger is tientje extra kwijt

Rolkoffer niet langer handbagage bij Ryanair

DUBLIN - Ryanair accepteert rolkoffertjes niet langer als handbagage. Reizigers moeten dit stuk bagage per 1 november tegen extra kosten laten inchecken als ruimbagage. De nieuwe regels gaan ook gelden voor andere uit de kluiten gewassen handbagage.

Reizigers van Ryanair mogen tassen en koffers tot een gewicht van tien kilo nu nog zelf het vliegtuig mee in nemen. Binnenkort mogen alleen rug-, hand- of laptoptassen van normaal formaat gratis mee het vliegtuig in.

Passagiers met een zogeheten priority-ticket mogen wel met hun rolkoffer bij de hand aan boord: zij mogen twee stuks handbagage hebben, normale reizigers nog maar één.

Volgens Ryanair zijn de nieuwe regels nodig zijn om passagiers vlotter aan boord te laten gaan, wat ook weer zal leiden tot minder vertragingen. De Ierse prijsvechter gaat een tarief van 6 tot 10 euro rekenen voor het inchecken van koffertjes en backpacks, zo laat het bedrijf nu weten.

Tegelijkertijd zijn de kosten van ruimbagage dus verlaagd, zo benadrukt het bedrijf: nu is dat rond de 25 euro voor 20 kilo, waardoor de nieuwe service voor koffertjes van 10 kilo beduidend goedkoper is.