Lifestyle/Reizen
249213060
Reizen

Waarom sommige mensen in het vliegtuig onuitstaanbaar worden

Je hebt je in het vliegtuig vast weleens groen en geel geërgerd aan medepassagiers die meteen uit hun stoel springen zodra ze hun riem mogen losmaken. Volgens een psycholoog is dat onuitstaanbare gedrag goed te verklaren.

Er zijn mensen die het prima vinden om nog een paar minuten extra in hun stoel te blijven zitten zodat de mensen in de rijen voor hen rustig het vliegtuig kunnen verlaten. Anderen staan ongeduldig te zuchten en te steunen en willen zo snel mogelijk van boord gaan. Als je eenmaal weet waarom deze ongeduldige passagiers zich zo gedragen, zal het waarschijnlijk gemakkelijker zijn om iets meer begrip voor hen op te brengen.

Het kan natuurlijk zo zijn dat deze mensen haast hebben om een aansluitende vlucht te halen, maar volgens de Nieuw-Zeelandse psychologe Gaynor Parkin zit er vaak ook een psychologische reden achter.

Parkin legt aan de website Stuff.com dat een vliegtuigcabine voor mensen een stressvolle omgeving kan zijn die kan zorgen voor paniekaanvallen. „Ik ben al dertig jaar pyscholoog en ik weet daardoor dat er veel mensen zijn die kampen met een vliegtuigfobie en gevoelig zijn voor paniekaanvallen als ze zich bevinden op plekken waar het heel druk is”, zegt Parkin.