Nieuws/Lifestyle
2530160
Lifestyle

Felix met smaak

Jasje

Mijn idool is Monty Don van Gardeners’ world. BBC-kijkers weten over wie ik het heb. Een echt tuinprogramma dat Nederland node ontbeert. Gardeners’ world is een fenomeen. Soms wel vier uitzendingen per week. Prachtige items zoals over de invloed van de grote oorspronkelijke Indiase Engelsen op de tuinen. Hoe oogst je het beste? Haal je alle appels van de boom, laat je er een paar narijpen? Hoe zorg je dat je planten ook ik het najaar bloeien?

Tussen de actuele items door bezoek je steeds presentator Monty Don. Een gentleman die je door zijn krankzinnig mooie, maar overvolle tuin leidt. Twee golden retrievers in het spoor van zijn laarzen. Na een aantal jaar ging mij zijn tuinjasje opvallen. Zulke jasjes kan je in Nederland niet meer krijgen. Dik katoen, lekker ruim met extra grote zakken, kleurloos: om in te wonen.

Natuurlijk heb ik het gevonden. Natuurlijk heb ik zo’n jasje. Omdat het zo mooi was, droeg ik het als gewoon jasje. Totdat het opeens in de was terecht kwam. Vaal was het, gekreukeld, zachter eigenlijk na een paar dagen dragen.

„Je moet de rode pepers wegknippen”, vertelde Monty Don me van de week. „Want als je ze eraan laat, denkt de plant dat het werk is gedaan. Afknippen en de rest van de pepers rijpt ook.”

„Juist”, dacht ik. „Even mijn snoeimes pakken. En mijn jasje aantrekken, natuurlijk.”

f.wilbrink@telegraaf.nl