Lifestyle/Culinair
253478272
Culinair

Recept van de dag: in bier gestoofde zuurkool

Van de week kwam ik in een bio-winkel Gageleer tegen, bier met Myrica gale oftewel gagel. Dat is een van de planten die het mengsel gruit vormden. Gruit was de hop van toen. Opwekkend, waarbij hop juist wat slaapverwekkend is. Jazeker, daar komt de naam het beroep Gruyter vandaan. Meteen een paar flesjes meegenomen, vandaar dat ik kan zeggen: heerlijk bij dit gerecht: in bier gestoofde zuurkool.

Nodig voor 4 personen:

•500 gr zuurkool, liefst vers

•5 jeneverbessen

•1/4 theel gemalen kruidnagel

•2 eetl honing

•2 uien, gesnipperd

•250 gr zuurkoolspek

•1flesje Gageleer voor in het gerecht

of anders een amber bier (zoals Palm)

•2 bloedsinaasappels

•roomboter

Bereiding:

Uien fruiten in boter, minstens 5 minuten, liefst langer. Voeg zuurkool, jeneverbessen, kruidnagel en honing toe. Nog wat peper. Goed mengen. Leg het spek op de zuurkool, schenk het bier erover. Breng aan de kook, deksel erop en laat 20 tot 25 minuten zachtjes, zachtjes stoven. Nou ja, en verder? Simpel, kook wat aardappels ernaast natuurlijk. Serveer het spek in plakken gesneden.

Natuurlijk laten we het daar niet bij. We zijn op zoek naar de eerste warme zonnestralen, toch? En nu… schil een bloedsinaasappel, snij overdwars in plakken en bak die in boter. En geef die bij de zuurkool.

Gageleertje erbij, of een ander, liefst een roodbruin, amber bier. Dat past hier mooi bij. Zou je gagel zelf kunnen telen?