Lifestyle/Culinair
255827204
Culinair

Recept van de dag: gehaktballen

Mijn variant van een Spaanse klassieker. Oorspronkelijk met lamsgehakt maar ook lekker met kalfsgehakt, of half om half kalfs- en rundergehakt. En zelfs gewoon half om half, met een aantekening, koop hier wel vers gedraaid gehakt voor. Bij de slager dus. Scheelt een hoop ergernis.

Nodig voor vier personen:

•250 gr gehakt

•1 ei

•2 eetl gehakte peterselie

•eventueel 1 eetl amandelmeel

•zout en peper

•4 eetl broodkruim, geweekt in sherry

•1 ui, gesnipperd

•2 eetl cognac

•klein pakje tomato frito

•2 dl runderbouillon

Bereiding:

Week de broodkruimels in wat droge sherry en meng die met ei en zout en peper door het gehakt. Mocht je nog wat amandelmeel hebben liggen, doe er een eetlepel van bij. Je zult merken dat de structuur van de balletjes wezenlijk verandert. En ze worden nog breder van smaak. Maak er 10 gehaktballetjes van.

Bak ze in wat olie aan alle kanten bruin. Voeg de ui toe en laat fruiten naast de balletjes. Roer er cognac door en hou er een vuurtje bij. Pas op de vlam en laat de alcohol uitbranden. Ruik je het, als het vuur de bovenkant van het vlees net een extra smaaklaagje geeft? Giet er de tomato frito en de bouillon bij. Laat heel zachtjes nog een half uurtje, tot drie kwartier bubbelen.

Serveer met rijst en sperziebonen. En kijk naar buiten en weet dat je het goed hebt. In ieder geval hiermee.