Nieuws/Lifestyle
2631299
Lifestyle

Zo krijg je kattenharen van je kleding

Huishoudexpert Zamarra Kok beantwoordt elke week vragen van onze lezers. Dit keer wil lezer Janneke Lam weten hoe ze kattenharen van haar kleding krijgt en vraagt Cees van der Voort zich af hoe hij de paaltjes in zijn tuin ontdoet van witte vlekken.

Kattenharen

Janneke Lam: „Hoe krijg ik kattenharen van mijn kleding af? Ik heb al borstels en plakrollers gebruikt.”

Zamarra: „Haren blijven door statische lading aan kleding plakken. Tijdens het wassen kunnen de haren dieper in de stof terechtkomen waardoor ze nog moeilijker zijn te verwijderen. U kunt kleding tien minuten in de droger laten draaien op een programma voor koud luchten. Zo komt het haar los van de stof.

U kunt ook drogerdoekjes (of tennisballen) toevoegen om textiel minder statisch te maken.”

Paaltjes

Cees van der Voort: „De gemetselde paaltjes van onze tuin zijn bedekt met witte vlekken. We wonen aan zee en mijn vrouw zegt dat het zout is. Ze zijn met de grootste moeite en veel water weg te spuiten, maar mooi wordt het niet. Bestaat er een middeltje om ze te weken alvorens weg te spuiten?”

Zamarra: „Deze witte aanslag wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het cement dat een chemische reactie vormt met water: kalkuitbloei. U kunt de vlekken wegschrobben met pure schoonmaakazijn, maar aangezien het van binnen uit de paal komt, zullen ze waarschijnlijk weer terugkeren.”

Ook een huishoudprobleem waar u niet uitkomt? Mail naar zamarra@telegraaf.nl