Lifestyle/Culinair
263474334
Culinair

Recept van de dag: zuurkool met brie

Hoogste tijd voor zuurkool. Het ligt vers te gisten in de zuurkoolmakerijen. Ik ben daar wel eens geweest. Enorme betonnen bakken vol zuurkool. En een heerlijk frisse geur, heel anders dan zuurkool uit een zakje. Dan is de gisting gestopt, want anders zouden al die zakjes openbarsten. En als de gisting stopt, krijg je gewoon de lucht van oude kool. Daarom dus haal je zuurkool uit het vat! Zuurkool met brie.

Nodig voor twee personen:

•500 gr zuurkool uit het vat

•200 gr Brie in blokjes

•1 theel karwijzaad

•1 kleine ui, gesnipperd

•½ theel groene pepertjes (op zout water)

•3 eetl crème fraîche

•1 appel, in stukjes

•100 gr walnoten

•2 eetl rozijnen

•boter

Bereiding:

Zet het uitje op in wat roomboter, zachtjes tot het begin te geuren en je lichtbruine randjes aan de ui ziet. Peperkorrels erdoor, karwijzaad, rozijnen, gehakte walnoten, en de stukjes appel. Even omscheppen tot het bij elkaar past. Dan de zuurkool erbij.

Vanwege het zout is het handig de zuurkool even uit te knijpen. Doe er een scheut appelsap bij. Dan lekker laten stoven op een lage temperatuur. Je kan er nu gewoon stukjes brie door scheppen, maar mooier is het geheel in een ovenschaal te doen.

Brie erdoor. Crème fraîche ervoor. Broodkruim over de zuurkool, klontjes boter en dan nog 20 minuten kleur laten krijgen. Dan is het wel heel erg gaar hoor. Serveer met gekookte kruimige aardappels die je in het geheel nog even hebt gebakken.