Lifestyle/Gezondheid
263937685
Gezondheid

Zijn raketwetenschappers en chirurgen écht slimmer dan gemiddeld?

Slim, slimmer, slimst. Vaak wordt gedacht dat raketgeleerden en hersenchirurgen veel intelligenter zijn dan gemiddeld, maar klopt dat wel?

Dat wilden Britse onderzoekers graag weten. Hun conclusie is helder: raketwetenschappers en hersenchirurgen zijn niet per se slimmer dan de algemene bevolking, zo zeggen de onderzoekers in British Medical Journal.

Om tot deze conclusie te komen, vroegen de onderzoekers 329 lucht- en ruimtevaartingenieurs en 72 hersenchirurgen van over de hele wereld een serie cognitieve tests uit te voeren. De resultaten werden vervolgens vergeleken met die van meer dan 18.000 Britten die eerder al de zogenaamde Great British Intelligence Test hadden gedaan. Bij de test kwamen onder andere aspecten als het geheugen en probleemoplossend vermogen aan bod.

De hersenchirurgen bleken beter in het oplossen van taalgerelateerde problemen dan raketwetenschappers, maar de raketgeleerden scoorden dan weer hoger als het ging om visuele en ruimtelijke vraagstukken.

Geen grote verschillen

Britse onderzoekers zagen op alle testgebieden geen ’significant verschil’ in de scores van de raketwetenschappers versus die van de ’gewone’ Britten.

De hersenchirurgen bleken beter te zijn in snelle probleemoplossing dan gemiddeld, maar hadden vergeleken met de 18.000 Britten een slechter geheugen.

Volgens de onderzoekers laat de studie zien de vooroordelen over raketgeleerden en neurochirurgen onterecht zijn. Ook andere beroepen zouden wat hen betreft meer op een voetstuk mogen worden geplaatst.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop