Nieuws/Lifestyle
2661607
Lifestyle

Neuspeuteren in de file? 18 procent van de Nederlanders doet het

Je hebt hem vast weleens gespot in de file: de neuspeuteraar. Of misschien ben je er stiekem zelf een. Schaam je dan vooral niet, want 18% van de Nederlandse fileslachtoffers steekt achter het stuur weleens een vinger in de neus.

De Nederlandse wegen worden steeds drukker. Zo is het aantal files dit jaar met 20 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2017. Maar wat doen we als in de file staan? Online verzekeraar Allsecur vroeg filerijders naar hun favoriete bezigheden in de auto. De ondervraagden konden meerdere antwoorden kiezen. Dit is de top 10.

1. Naar de radio of muziek luisteren: 79%

2. Eten of drinken: 47%

3. Kletsen met medepassagiers: 36%

4. Handsfree bellen: 33%

5. Appen op de smartphone: 27%

6. Neuspeuteren: 18%

7. Auto opruimen: 14%

8. Social media checken: 13%

9. Werken: 12%

10. Websites bekijken: 7%

Neuspeuteren in de auto is overigens bij mannen veel populairder dan bij vrouwen; een op de vijf mannen (21%) zegt dit weleens te doen, tegenover 13 procent van de vrouwen. Ook bestaat er een groot verschil tussen mannen en vrouwen op het gebied van handsfree bellen; respectievelijk 38 en 27 procent zegt dit te doen. Zo’n 4 procent van de automobilisten is zeer sociaal in de file; zij openen hun raampje en beginnen een gesprekje met hun mede-filerijders.

File vermijden

Maar wat doen Nederlanders om files te vermijden? Driekwart (76%) zegt alternatieve routes te gebruiken om op de plaats van bestemming te komen of zelfs thuis te blijven tot de filelengte is afgenomen (19%). Bij lange files wordt er ook regelmatig gekozen voor een alternatief vervoersmiddel, waarbij de fiets het meest geliefd is.

Het merendeel (77%) van de Nederlanders gaat pas bij meer dan twintig minuten file op zoek naar andere manieren om van A naar B te komen. Een vijfde (18%) doet dit al bij meer dan tien minuten file en 6 procent zegt dit al bij minder dan tien minuten file te doen.