Nieuws/Lifestyle
2706103
Lifestyle

Felix met smaak

Op de tap

Laguardia is een geweldig dorp. Mooi, oud, schilderachtig. De toeristen zijn naar hun hotel. Het stadje is weer van de Spanjaarden, of Basken. Ik sjouw wat rond om een café te vinden waar de bewoners ook heengaan. Er sluiten winkels, ik volg twee man die nog met de sleutels rammelen. Ze duiken een kroeg in. Kijk, dat had ik van buiten niet gezien. Slechts een heel klein raampje naar de straat. Er staan zeer simpele, maar heel lekkere tapas, of pintxo’s zoals ze hier zeggen, op de toonbank. Gewoon betalen, maar niet duur.

Net zoveel mannen als vrouwen, valt me op. De vrouwen roepen net zulke grove dingen naar het tv-scherm als de mannen. Voetbal, dat vergeet ik te zeggen. En lokale verkiezingen. Net zoveel wijn- als bierdrinkers, valt me ook op. Zelfs in deze wijnstreek. Er staan vier bierkranen. Een is alcoholvrij. Ja, een biertap met alcoholvrij bier.

Die tap loopt net zo snel als de speciaalbieren en het gewone bier. Ik drink alcoholvrij. Heerlijk, koud, goeie smaak. Mooie grote pinten. Zoals bier hoort! Binnen een uur heb ik twintig nieuwe vrienden, maar loop geheel fit terug naar het hotel. Drie kilometer verderop.

’Er valt heel veel te leren van de Spaanse horeca! Iedere Nederlandse kroegbaas die nog steeds geen 0/0 op de kraan heeft, heeft de leegloop geheel aan zichzelf te danken’, denk ik voordat ik in een welverdiende slaap val.

f.wilbrink@telegraaf.nl