Nieuws/Lifestyle
273883201
Lifestyle

Zo maken de professionals de mooiste zandsculpturen

De kunstenaars van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn zijn momenteel hard bezig om de meest indrukwekkende zandsculturen te maken. Alle zandsculpturen staan, net als afgelopen jaar, in het teken van ‘75 Jaar Bevrijding’. Maar hoe komt zo’n kunstwerk eigenlijk tot stand?

De carvers van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn hebben maar liefst 2.500 ton zand verwerkt. Dat staat gelijk aan 80 vrachtwagens of 195.750 (!) emmers gevuld met zand.

Al dat zand wordt in houten mallen geschept en daarna vakkundig met water aangestampt. Heel belangrijk, want als de kunstenaars ermee aan de slag gaan, moet het blok zo massief mogelijk zijn.

De kunstenaars werken tijdens het sculpten van boven naar beneden. Overigens kunnen er verschillende houten mallen op elkaar worden gestapeld, dus een bouwwerk kan zo maar zo’n vier à vijf meter hoog worden.

Rivierzand

Het zand waarmee wordt gewerkt, komt uit de Maas. Niet voor niets, want rivierzand heeft een hoekige korrel, dit in tegenstelling tot strandzand dat een ronde korrel heeft. Met rivierzand kun je dus beter ‘stapelen’.

Gereedschap

De kunstenaars werken echt met alles wat voorhanden is om mee te snijden en te beeldhouwen. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Naast een schep en paletmesjes gebruiken de kunstenaars vrijwel alles wat voorhanden is om mee te snijden en te beeldbouwen. Zo maken ze hun sculpturen bijvoorbeeld ook met vorken, lepels, uienschillers, rietjes en zelfs creditcards.

Slecht weer

De zandsculpturen die de professionele carvers maken, kunnen wel maanden buiten blijven staan zonder dat er beschadigingen optreden. Binnen uiteraard nog langer uiteraard omdat ze niet worden blootgesteld aan de weersinvloeden.

Hoe kan dat? Simpel: als een bouwwerk klaar is, spuiten de kunsteaars er een dunne vernislaag over. Op deze manier is het beeld goed bestand tegen regen en nieuwsgierige vogels.

Verder bestaat een zandbeeld helemaal uit zand, zonder enige toevoegingen.

Van groot tot klein

Op het terrein van 't Veluws Zandsculpturenfestijn worden zowel grote als kleine sculpturen gebouwd.

Groot is bijvoorbeeld het bouwwerk waarin de aanval op Pearl Harbor is uitgebeeld (maar liefst 11 meter lang en bijna 5 meter hoog!). Daarnaast zijn er honderden kleine handgemaakte miniaturen te zien.

’t Veluws Zandsculpturenfestijn is, zodra de overheid het weer toelaat, tot en met eind oktober 2021 van maandag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot en met 17.30 uur geopend.

Meer info: zandsculpturen.nl