Nieuws/Lifestyle
2762695
Lifestyle

Recept van de dag: broodje pekelvlees

Vandaag wordt in Utrecht tijdens de Slavakto (dé beurs voor slagers) ook de prijs voor het Perfecte Pekelvlees uitgereikt. De winnaar zit in deze top vijf: De Buurderij in Noordlaren, Marcel Dekker in Beverwijk, Gleis in Aalten, Lieuwe Nicolai in Oosterwolde, Runderkamp in Volendam, Jos Smal in Blokker en Zumbrink in Cothen. Top vijf ja, plaats vier en vijf hadden twee deelnemers met precies hetzelfde aantal punten. Vandaar.

Overigens krijgen alle deelnemende slagers, omdat de KNS het zo’n unieke vakwedstrijd vindt, een oorkonde. Kijk bij je slager, heeft hij de oorkonde dan heeft hij in ieder geval het lef om zo’n traditioneel product weer een eigen plek te geven.

Nodig voor 2 personen:

•200 gr zuurkool

•½ theel karwijzaad

•2 dl room

•100 gr pekelvlees

•4 theel mosterd

•4 half-harde broodjes

Bereiding:

En dan neem je meteen een paar ons pekelvlees mee. Want je wilt ze thuis toch wel wat lekkers voorzetten. Pekelvlees met kool is een Iers/Amerikaans recept, dat daar weer tegen de Joodse keuken kwam aan te liggen. Haal bij de bakker een lekker broodje. Niet te hard, maar ook zeker niet te zacht. Knijp de zuurkool heel goed uit en maak warm met een drupje room en wat karwijzaad. Smeer wat pittige mosterd op binnenkant van de broodjes, een heel klein beetje mayo, vooruit maar, en dan wat warme zuurkool en flink wat plakken pekelvlees. Dichtklappen en hier een schaal van op tafel zetten.

Ja, hier hoort IJwit van brouwerij ’t IJ bij.