Nieuws/Lifestyle
2772065
Lifestyle

Tip van Zamarra: zo behandel je een leren bank

Huishoudexpert Zamarra Kok behandelt elke week een vraag of probleem van een lezer. Dit keer vraagt Suzan Spinka zich af wat ze kan doen om het leer van haar bank minder glad te krijgen en wil Violet Schakenraad weten hoe ze een smeer/olie vlek uit haar vloerbedekking verwijdert.

Glad

Suzan Spinka: „Ik heb een prachtige Chesterfieldbank, maar hij zit niet prettig omdat het leer erg glad is. Ik glijd steeds van de bank af! Is het leer ergens mee te behandelen?”

Zamarra: „Keralux Rutsch Stop spray maakt glad leer stroever. Sproei het middel van 20-30 cm afstand dun en gelijkmatig op. Inwrijven zonder druk uit te oefenen en een uur laten drogen.”

Smeervlek

Violet Schakenraad: „Hoe kan ik een smeer/olie vlek verwijderen van mijn vaste vloerbedekking?”

Zamarra: „Smeervlekken kun je behandelen met wasbenzine; gebruik een steeds een schoon stuk doek om de vlek te deppen. Eventuele restvlekken kun je behandelen met een tapijtreiniger.”

Fietsvlek

Leny van Es: „Met een licht getinte katoenen broek heb ik op het leren zadel van mijn fiets gezeten en die heeft afgegeven. Ik heb de broek uiteraard gewassen, wederom gewassen, met een vlekkenmiddel bewerkt én geprobeerd de zwarte strepen met wasbenzine weg te krijgen, allemaal niet geholpen!”

Zamarra: „Probeer het eens met zuurstofbleekmiddel (Oxi vlekkenmiddel). Laat de broek maximaal zes uur weken in water met twee scheppen Oxi-poeder, daarna wassen in de wasmachine.”

Ook een huishoudprobleem waar u niet uitkomt? Mail naar zamarra@telegraaf.nl