Nieuws/Lifestyle
2798781
Lifestyle

Recept van de dag

Kabeljauw op muziek

Heel vaak hoort bepaalde muziek bij een recept. Heel vaak is het Bach. Dat komt omdat Bach altijd goed is. Het kookt geweldig op Bachs cellosuites en in mijn beleving nog beter op Bachs Engelse suites. Waar kook jij het liefste op? En welk gerecht hoort waarbij? Stuur naar f.wilbrink@telegraaf.nl dan maak je kans op een plekje in deze galerie der goede smaak.

Gisteren maakte ik voor mevrouw Wilbrink op de vrolijke tonen van Aus der neuen Welt van Dvorak een visgerecht. Ik hoorde de kabeljauw bijkans uit zee springen.

Eerst maar even een halve boerenkool in kleine stukjes gesneden. De roosjes ook nog even door zodat je plat vlak krijgt. De courgette in fijne blokjes, brunoise heet dat in het vak, en wat zonnebloemolie in de pan. Leg de roosjes erin, strooi de courgette erover, strooi de rode peper erover, zet het vuur hoog, flink hoog. Het duurt niet lang of je ruikt dat de bloemkool bruin begint te worden.

Giet er nu een glas witte wijn bij. De stoom slaat je om de oren. Leg de gezouten en gepeperde stukken kabeljauw op de groentes. Is de wijn al weg, dan nog een beetje water, een paar kruimels van een groentebouillonblokje, wat groene tabasco, vuur laag draaien, deksel op de pan, op een vlamverdeler, piano, piano, rustig aan dus, garen tot de vis een beetje inzakt en je de lamellen kunt zien. Klaar, beetje citroen nog, eventueel. Stuk geroosterd zuurdesembrood en wat groene olijfolie. Laat de muziek aanstaan en denk je eigen wereld.

Nodig voor twee personen:

•300 gram kabeljauwfilet

•½ bloemkool

•½ courgette

•½ rode peper in ringen, zonder zaadjes

•1 glas witte wijn

•¼ bouillonblokje, verkruimeld

•½ citroen