Nieuws/Lifestyle
2826680
Lifestyle

Dierenvraag: schokband voor boxer een goed idee?

Dierenarts Piet Hellemans behandelt elke week een vraag of probleem van een lezer. Deze week: „Onze Jochem is een lieve boxer, maar als we hem in het bos loslaten, wil hij niet meer naar huis. We laten hem nu uit aan een lange lijn, maar dat is gevaarlijk omdat we op leeftijd zijn. Is een schokband een oplossing?”

Piet Hellemans: Baasjes gaan vaak de fout in als hun hond niet luistert. Ze zullen vaker en harder roepen. Honden horen het commando de eerste keer al en komen heus niet sneller. Als de baas vervolgens achter de hond aanrent, wordt het juist leuk; tikkertje spelen!

Regelmatig zie ik dat honden uiteindelijk worden gestraft. Dat is uit den boze; dan straf je de hond ervoor dat hij zich bij de baas meldt. Ik ben bang dat een of meerdere van deze zaken bij jullie een rol speelt. Er is weerstand of angst om zich te melden en/of de verleiding om lekker los te rennen.

Een schokband doet pijn en zal de vrees alleen maar groter maken. Bij de baas komen moet leuker worden dan loslopen. Daar kunnen jullie met een gedragsdeskundige op een positieve manier aan werken zonder de hond te straffen of pijn te doen.

Vragen aan Piet? Mail dierenvriend@telegraaf.nl

Wie weet leest u het antwoord hier terug.