Lifestyle/Culinair
283197961
Culinair

Recept van de dag: trommelkoek

Onlangs vroeg ik of iemand een recept voor trommelkoek wist. Arjen de Vries schrijft: „Het was in mijn jeugd (nu 64) mijn favoriete verjaardagstraktatie. Ook koud de dag daarna erg lekker.” Nou, dit recept gaa ik zeker proberen.

Nodig voor een verjaardagsfeest:

•300 gr pannenkoekenmeel (met boekweit)

•50 gr boter

•2 eieren, losgeklopt

•¼ l melk

•1 zakje droge gist

•50 gr rozijnen

•50 gr sukade (fijn gesneden)

•rasp van halve citroen

•beetje zout

Bereiding:

Doe bloem in een grote kom, maak een kuiltje, doe hier de opgeloste gist in. Strooi langs de buitenrand het zout. Maak nu een beslag met de eieren, de melk, de krenten en rozijnen (even gewassen in lauw water) wat gesnipperde sukade en de geraspte citroenschil.

Klop het beslag (met een houten lepel!) luchtig. Laat het op een warme plaats of bijvoorbeeld in een teiltje met warm water drie kwartier rijzen.

Bestrijk een vorm (1½ l.) voor warme pudding, met deksel, met boter. Doe hier het beslag in, laat nog eens een half uur rijzen. Sluit de vorm. Plaats de vorm in een pan met kokend water, (het water moet juist onder de rand van het deksel staan) en reken vanaf het moment dat het water weer kookt 1 ½ uur. Vul tijdens het koken het water steeds bij.

Stort op een warme schotel, geef er stroop of boter en suiker bij.