Nieuws/Lifestyle
2860701
Lifestyle

Zo komt het dat een kat niet met pootjes aan ijs plakt

Dierenarts Piet Hellemans behandelt elke week een probleem of vraag van een lezer. Deze week: Het wordt weer koud en ik vroeg me af: waarom blijft een poes eigenlijk nooit met haar tong of met haar pootjes aan ijs plakken?

Piet Hellemans: „Een kattentong of de voetzool kan uiteindelijk wel degelijk vastvriezen, maar meestal gebeurt dit niet. Bij de tong komt dit doordat een kattentong papillen heeft.

Dit zijn hoornachtige uitsteeksels die de tong van katten erg ruw maken. Deze papillen zijn erg nuttig om de vacht als een soort kam te onderhouden en kunnen zelfs vlees van botten schrapen. Door deze papillen is het deel van de tong dat contact met ijs kan maken, erg klein.

Als er al een deel vastvriest, dan kan de kat dit meestal makkelijk lostrekken. De voetzooltjes vriezen pas vast als ze nat zijn, bijvoorbeeld als een poes lang op dezelfde plek op het ijs staat en het erg hard vriest. Gelukkig zijn de meeste beestjes slim genoeg om dit te voorkomen.

Helaas kunnen katten de dikte van ijs slecht inschatten. Elke winter zakken er diertjes door het ijs die dit vaak niet overleven. Daar moet u uw kat voor behoeden.”

Vragen aan Piet?

Mail dierenvriend@telegraaf.nl Wie weet leest u het antwoord hier terug.