Lifestyle/Thuis & Tuin
286957141
Thuis & Tuin

Familierecept: preisoep van opa Ouwenga

Het familierecept van deze week is ingestuurd door Trees van Meulen-Ouwenga uit Den Bosch. Zij schrijft: „Het is alweer dertig jaar geleden dat hij stierf. Onze opa Tjerk Ouwenga was geen man om grapjes mee te maken. Een onbeweeglijke Fries die ooit met zijn ouders in Brabant terecht was gekomen. Hij is dus al lang overleden maar als kleinkinderen herinneren wij ons altijd zijn norse gezicht, totdat oma Noortje dan preisoep maakte. Op een of andere manier werd de oude Ouwenga dan helemaal dol. Hij maakte scheetgeluiden onder het eten en riep schaterlachend om nog een bord poepsoep. En wij natuurlijk allemaal meelachen, al had je geen idee waarom opa nou zo vrolijk was. Dat weten we tot de huidige dag niet. En toch, bij preisoep begin ik bijna vanzelf namaakscheten te laten en roep ik ook poepsoep. En niets zeggen, niets uitleggen. Mijn kleinkinderen zitten net zo hard te lachen als ik toen om de oude Ouwenga.”

Nodig voor 4 personen:

500 gr prei

1 ¼ l water (of kalfsbouillon)

50 gr witte rijst

250 gr aardappelen

100 gr gerookte spekjes

peper en zout

Scheutje room

Scheutje cognac

Bereiding:

„Prei in stukken snijden, wassen en direct met water en de rijst aan de kook brengen. Voeg de stukken aardappel toe, laat 20 minuten zachtjes koken. Zet er nu gewoon de staafmixer in. Inmiddels heb je de spekjes uitgebakken. Doe vet en blokjes bij de soep. Nu op smaak brengen met zout en peper en afmaken met een scheut room. Extra feestelijk, verander het water in kalfsbouillon en doe een scheutje cognac erbij.”

Is er in uw familie ook een gerecht met een bijzonder verhaal? Stuur het recept en verhaal naar [email protected]