Lifestyle/Culinair
2875104
Culinair

Recept van de dag

Hoe mooi zijn sperzieboontjes?

Het begrip schoonheid, ga er maar aanstaan. Het is ook in de kokerij maar precies wat je gewend bent. Ik haal de boontjes twee keer af, een keer rechts met de bovenkant en dan links met de onderkant, of andersom, maar je snapt dat beide kanten op draden zijn nagekeken en onder en boven zijn afgehaald. Daarna breek ik ze in het midden. Dat levert ongeveer gelijke boontjes op.

Benodigheden voor 2 personen:

•200 gr sperzieboontjes

•2 eetl wit sesamzaad

•1 ½ eetl lichtbruine basterdsuiker

•1 ½ eetl sojasaus

Tussen de winterkool, wortels en rapen, erwten en stoofjes had ik opeens trek in sperziebonen. Milieuvoetstaponverantwoordelijk, maar toch. Dus dan maar zo lekker mogelijk klaarmaken. Ik keek in het nieuwe Basisboek Japan van Aya Nishimura. Foodstylist uit Londen. Heerlijk recept, echt, moet je doen. En prachtige plaatjes, bijna kunst. Tot ik die lelijke puntjes aan de bonen zag. Oei, mooi plaatje maar zo serveer je toch geen boontjes? Maar goed, een kwestie van smaak dus.

Breng de afgehaalde en gebroken boontjes in gezouten water aan de kook. Drie minuten, dan afspoelen onder de koude kraan. Afdeppen. Rooster sesamzaad. Maal grof in een vijzel, roer er suiker en sojasaus bij. Roer tot de suiker is opgelost. Serveer de boontjes met de sesamdressing. Op een mooi schaaltje natuurlijk.