Nieuws/Lifestyle
2890130
Lifestyle

Dierenarts Piet Hellemans geeft antwoord

Dit is waarom papegaaien in je vingers bijten

Dierenarts Piet Hellemans behandelt elke week een vraag of probleem van een lezer. Deze week: „Ik heb een dwergpapegaai van twee jaar die bang is voor handen en bijt als ik mijn vinger in zijn kooi steek. Ik wil hem dit afleren vanwege mijn kleinkinderen. Wat kan ik doen?”

Piet Hellemans: Veel dieren ontdekken de wereld met hun bek of snavel, net zoals mensen de wereld met hun handen ontdekken.

Bovendien hebben papegaai-achtigen een zeer krachtige snavel en snavelspieren. Deze hebben ze nodig om harde noten open te breken en om zaden te ontdoppen. Het is belangrijk voor papegaai-achtigen dat zij dagelijks deze ’notenkraker’ gebruiken.

In het wild zijn papegaaien zo’n 6 tot 8 uur per dag bezig voedsel te zoeken en te ontdoppen. Als ze dit te weinig doen, gaan ze in niet eetbare dingen bijten, inclusief de vingers...

Gelukkig zijn er veel speeltjes en puzzels te verkrijgen om dit natuurlijke gedrag na te bootsen. Daarnaast zijn papegaaien sociale dieren en hebben zij behoefte aan soortgenoten.

Er zijn dus genoeg manieren om uw dwergpapegaai minder te laten bijten en zijn leven te verrijken.

Vragen aan Piet? Mail dierenvriend@telegraaf.nl. Wie weet leest u het antwoord hier terug.