Nieuws/Lifestyle
2915272
Lifestyle

Column Felix met smaak

De werkelijke reden van de vega-rage

Wat zou er gebeuren als we ons even boos maken over mensen die elkaar doodschieten als over mensen die jagen? Jagers die doodbedreigingen krijgen? Dan is er echt serieus iets met de bedreiger aan de hand.

Ik neem aan dat zo iemand vegetariër is? Vegetariërs zeggen vaak dat vleeseters agressief worden, vooral van rood vlees. Maar waar worden ze zelf dan zo agressief van? Rode biet?

In de krant was ik de eerste met een vaste dag voor vegetarische recepten. Maar dat is niet genoeg, het moet veganistisch zijn. Er mag niets dierlijks meer in het eten zitten.

Een minuscuul deel van de samenleving leeft veganistisch. Maar een lawaai dat ze maken. Waar ik heel erg tegen ben, is voedsel dat in fabrieken een waslijst van bewerkingen heeft doorstaan, dat vol additieven zit.

Heel veel van het vega-eten valt binnen de laatste categorie. Want aan een boon verdient de supermarkt niets, maar aan een geplette, geperste, gemalen, gestabiliseerde, geëmulgeerde boon verdienen ze heel veel. Dat is de werkelijke reden van de vega-rage.

Kijk eens goed op de gemiddelde kunstbiefstuk of op het kip-nabaksel. Er is heel wat voor nodig om die plantaardige eiwitten echt aardig te krijgen. Langzamerhand denk ik dat die vreedzame vega’s juist van al die extra hulpstoffen zo vreselijk agressief worden. Zo, en nu naar de slager. Jaja, en naar de groenteman.

f.wilbrink@telegraaf