Nieuws/Lifestyle
2915386
Lifestyle

Heeft jouw kat vaak vieze oogjes? Dit kan de oorzaak zijn

Dierenarts Piet Hellemans beantwoordt elke week een vraag of probleem van een lezer. Deze week: „Onze kat van vier jaar kwam als jong zwervertje bij ons. Elke dag heeft ze vieze oogjes, soms schudt ze met haar kopje en vliegen de druppels bruin bloed in het rond. Ook haar neusgaatjes zitten soms vol. Van de dierenarts hebben we een schoonmaakmiddel gekregen, maar het euvel blijft.”

Piet Hellemans: „Vieze ogen bij katten hebben verschillende oorzaken: een ooglidafwijking, een verstopt traanbuisje, virussen, bacteriën of zelfs een gebitsprobleem.

Het bruinrode vocht dat uit de ogen kan lopen, is geen bloed maar traanvocht. Een witte vacht zal dit roodbruin doen kleuren. Als bij jullie kat het neusje ook vaak verstopt zit, zou dit de niesziekte kunnen zijn. Als katten een slechte start hebben gehad en niet goed zijn gevaccineerd, kunnen ze zo’n ziekte oplopen. Dit kan chronische vormen aannemen.

Als u de ademhaling van de kat kunt horen, is dit niet normaal en is het verstandig om uw dierenarts opnieuw op te zoeken. Door soms het neusje te druppelen of te spoelen, kunt u uw huisdier ondersteunen.”

Vragen aan Piet? Mail dierenvriend@telegraaf.nl Wie weet leest u het antwoord hier terug.