Lifestyle/Culinair
2921467
Culinair

Recept: Christmas fruitcake

Liefhebbers van bakken kunnen hun hart ophalen met dit recept van toppatissier Hans Tros. Een fruitcake voor de feestdagen, traditioneel met een moderne twist.

Recept:

· 250 gr boter (kamertemperatuur)

· 250 gr ei (kamertemperatuur)

· 250 gr basterdsuiker

· 250 gr patentbloem

· 3 gr kaneelpoeder

· 3 gr zout

· 2 gr bakpoeder

· Rasp van kwart citroen

· 160 gr gewelde rozijnen

· 125 gr gewelde abrikozen

· 150 gr amarena kersen

· 75 gr gekonfijte sinaasappelschil

Werkwijze:

  • Gedroogde abrikozen in de week zetten.
  • Rozijnen in de week zetten.
  • Amerena kersen hakken. (sap opvangen voor de trempeer)
  • Boter opkloppen met zout, kaneel, citroenrasp en suiker.
  • Ei toevoegen.
  • Bloem met bakpoeder toevoegen.
  • Vruchten toevoegen.
  • Ring 17 cm klaarzetten met hierin een papieren bandarol (bandarol licht smeren)
  • Bakken 120 °C. gedurende 3 uur.
  • Na het bakken direct de ringen eraf trekken en de bandarol.
  • Na het bakken direct tremperen met rumtrempeer: (3 x)

Rumtrempeer

Water 100 gr

Suiker 100 gr

Rum 40 gr

Amarena kersen 60 gr

  • Water en suiker aan de kook brengen.
  • Rum en amarenasap toevoegen
  • 2 min door laten koken en af laten koelen.

Banketbakker Hans Tros: „Moet je nu eens kijken hoe mooi en hoe vol. Om een beetje aan de Nederlandse smaak tegemoet te komen, heb ik toch wat bakpoeder aan het recept toegevoegd. Dat geeft een klein beetje lucht. En ik heb de noten eruit gehaald. Zoveel mensen hebben tegenwoordig een notenallergie. Wil je graag, voeg dan een paar verkruimelde hazelnoten toe.”

Lees vandaag in VRIJ het uitgebreide verhaal over de Christmas fruitcake!