Lifestyle/Culinair
2949202
Culinair

Bubbeltest 2018: dit zijn de knallers van het jaar

Kerst en de jaarwisseling kunnen niet zonder een feestelijk glas belletjeswijn. We vergeten even de tegenslagen van het afgelopen jaar en toosten vooral op een voorspoedig en gezond 2019!

In onze test hebben we de ’knallers van het jaar’ op een rijtje gezet. Naast schuimwijn uit de Nieuwe Wereld dit keer extra aandacht voor crémants, hét betaalbare alternatief voor champagne.

Aan de meest luxe bubbel gaan we uiteraard niet voorbij met selecties van de grote huizen (Grandes Marques) en hun prestigewijnen.

Crémants

Crémant, Frankrijks populairste bubbel, komt uit alle uithoeken van het land en is gemaakt volgens de ’méthode traditionelle’. Net als bij champagne krijgt de wijn een tweede gisting in de fles. Daardoor ontstaan een natuurlijke bubbel en meer complexiteit. In deze betaalbare categorie is de Loire de grote winnaar, maar komt ook Limoux, de koelste appellation van de Languedoc, goed voor de dag.

Nieuwe Wereld

Met inzendingen uit Argentinië, Australië, Chili, Nieuw-Zeeland, Tasmanië en Zuid-Afrika excelleerde vooral het laatste land met de eerste vier plaatsen in de top 5. In Zuid-Afrika hebben ze goed door dat chardonnay in de koelere kuststreken en op hoge hellingen geknipt is voor ’vonkelwijn’. Alle winnaars zijn overigens op dezelfde wijze gemaakt als champagne, in Zuid-Afrika ’méthode cap classique’ genoemd. Knap is de 5e plek voor een Argentijn die nipt van een Tasmaniër won.

Champagne

Het gaat nog goed met de economie, dus dit jaar mogen ook de duurste bubbels rijkelijk vloeien. Wij hebben bij onze beoordeling gekozen voor de grote champagnehuizen, ook wel ’Grandes Marques’ (GM) genoemd. Daarbij maken we onderscheid tussen de basis- en prestigecuvées.

Champagne ondergaat tijdens het productieproces nogal wat handelingen die het specifieke karakter van deze luxe bubbel bepalen. Allereerst zijn daar de druiven (met name chardonnay, pinot noir en pinot meunier) en het ’terroir’. Vervolgens is de duur van de rijping op fles na de flesgisting van grote invloed. Tot slot is de hoeveelheid suiker die wordt toegevoegd (dosage) bij het aanbrengen van de definitieve kurk bepalend.

De meeste grote champagnehuizen hebben basiscuvées en prestigecuvées. De ’instappers’ zijn meestal samengesteld uit verschillende jaargangen, de zogenoemde ’non vintage’, en hebben door de jaren heen hetzelfde karakter, oftewel de huisstijl.

Prestigechampagnes worden vaak alleen in de beste jaren gemaakt en hebben dan dat jaartal op het etiket (Krug uitgezonderd, maar dat is een speciaal geval). Deze kostbare schuimwijnen verschillen dan ook per jaargang van karakter en zijn het vlaggenschip van het huis. In tegenstelling tot basiscuvées kun je prestigecuvées heel lang bewaren. Daardoor winnen ze aan complexiteit.

Proefpanel

Het Telegraaf-proefpanel bestaat uit Ronald de Groot (hoofdredacteur Perswijn), Johan Kragtwijk (sommelier van het jaar, restaurant Karel V), Nienke Munnik (vinoloog), Pieter Nijdam (wijncolumnist De Telegraaf) en Marga van Winsen (importeur Rhone Value Wines). De wijnen werden blind geproefd uit glazen van Royal Leerdam Magister.

De uitslag

Crémants

1. Louis de Grenelle Grande Cuvée Brut, Saumur

Rijk en breed, exotisch, mango, perzik, kweepeer, mild, mooie toasting, fijne mousse en zuren. wellofwine.nl, €16,95

2. Domaine Cady Brut, Crémant de Loire

Peer, gele pruimen, citrus, rijk maar fris, stevige mousse, opwekkend, prachtige aperitiefbubbel. karakterwijnimport.nl, €15,50

3. Château Rives-Blanques Brut 2016, Blanquette de Limoux

Bloemen, wit fruit, rijpe peer, perzik, abrikoos, mild, tikje boenwas, sappig, mooie balans. colaris.nl, €15

4. Jean-Louis Denois Brut, Crémant de Limoux

Vrij stevige mousse, iets getoast, lichte kruidigheid, bittertje, prima zuren, goede lengte. lesgenereux.nl, €16,75

5. Domaine d’Heilly-Huberdeau, Crémant de Bourgogne

Mooi wit fruit, peer, perzik, rijpe appel, mild, fijne zuren, bitters, zachte finale, aangenaam. dewijntherapeut.nl, €16,25

Nieuwe Wereld

1. Cederberg Brut Blanc de Blancs 2013, Citrusdal Mountain

Toast en boter, bloemen, brioche, patisserie, breed en sappig, mooie zuren, kracht en lengte. lesgenereux.nl, €20,85

2. Graham Beck Brut Blanc de Blancs 2014, Robertson

Verleidelijk, rokerig, toast, noten, elegantie, fris, lengte en goede zuren, mooie mousse. pootagenturen.nl, €16,95

3. Steenberg Brut, Constantia

Fijne geur: peer, brioche, noten, toast, limoen; zacht en verleidelijk, fijne mousse, opwekkend. degoudenton.nl, €18,95

4. Genevieve, Blanc de Blancs Brut 2014, Overberg

Mooie geur, krachtig, fijne toasting, citrus, perzik, peer, meloen, fijne zuren, bitters, smaakvol. winematters.nl, €22,95

5. Kaiken Brut, Gualtallary

Fijne geur, peer, citrus, perzik, opwekkend en lichtvoetig, mild, zachte mousse, klein zoetje. pallaswijnen.nl, €17,95

Champagne GM

1. Henriot Blanc de Blancs Brut

Prachtige geur, geroosterd brood, citrus, grapefruit, breed, complex, elegant, spannend, lengte.

wijnkoperijdelange.nl, €79,95

2. Ruinart Blanc de Blancs Brut

Fijne geur, breed, heerlijk wit fruit, patisserie, toast, perzik en honing, peer, heerlijk opwekkend. moethennesy.nl, €62,50

3. Delamotte Brut

Peer, perzik, meloen, citrus, open, lichte toasting, verleiding, rond en sappig, mild, fijne mousse.

kwastwijnkopers.nl, €39,95

Champagne GM Prestige

1. Krug Grande Cuvée 160e Édition

Sublieme toasting, brioche, hazelnoot, amandel, enorme diepgang, finesse en elegantie, pure klasse! moethennesy.nl, €179

2. Deutz Cuvée William Deutz 2006

Complexe neus, grapefruit, limoen, toast, noten, vineus, weelderig, prachtig gerijpt, elegant. fourcroy.nl, €120

3. Pommery Cuvée Louise 2004

Mooi gerijpt, citrus, hazelnoot, brioche, patisserie, breed, complex, subtiele mousse, diepgang. gall.nl, €119