Nieuws/Lifestyle
2956995
Lifestyle

De haard reinigen en onderhouden? Zo doe je dat

Wil je de open haard weer kraakhelder maken? Onze huishoudexpert Zamarra Kok vertelt je in dit artikel hoe je dat het beste kan doen.

1. Leg altijd wat kranten op de vloer wanneer u de open haard schoonmaakt om vlekken te voorkomen. Als u wat koffiegruis aan de as in de open haard toevoegt, zal er tijdens het schoonmaken minder vuil ronddwarrelen.

2. Als u de as bijeenveegt, gooi dan niet alles weg. Een dun laagje as op de bodem van de open haard werkt isolerend en beschermt de vloer tegen extreme hitte. Bovendien krijgt u daardoor het haardvuur de volgende keer makkelijker aangewakkerd.

3. Beroete bakstenen schoonmaken kan tijdens het stoken. Gooi hiertoe voorzichtig enkele eetlepels zout in het laaiende vuur. Dit helpt om het roet los te maken terwijl het vuur brandt. Het roet zal samen met de rest van de rook door de schoorsteen verdwijnen.

4. Wilt u de open haard weer helemaal kraakhelder maken? Spray met wat schoonmaakazijn, laat enkele minuten intrekken en boen dan met een harde borstel schoon. Poets na met een vochtige doek.

5. Een glaswand maakt u eenvoudig roetvrij met licht vochtig krantenpapier gedrenkt in een beetje roet.