Lifestyle/Gezondheid
29770380
Gezondheid

Spreekuur: is haaruitval bij chemotherapie tegen te gaan?

In Spreekuur beantwoorden specialisten, onder wie een tandarts, oncoloog en seksuoloog/uroloog, elke week een medische vraag van een lezer. Vandaag: Binnenkort start ik met chemotherapie en ik zie er erg tegenop dat ik misschien mijn haar verlies. Is er een manier om dit tegen te gaan of te beperken? Wat zijn mijn opties als mijn haar toch uitvalt?

Myriam Chalabi, medisch oncoloog Antoni van Leeuwenhoek: Om haaruitval tegen te gaan, wordt bij verschillende chemokuren koelapparatuur gebruikt. Door de hoofdhuid te koelen, kan haaruitval worden verminderd of voorkomen zodat u mogelijk geen pruik hoeft te dragen.

Hoofdhuidkoeling houdt in dat er een kap met een muts over uw hoofd wordt geplaatst waar koude vloeistof doorheen stroomt. Door middel van deze koelkap kan de hoofdhuid tot wel min 5 graden worden gekoeld. De kap wordt voor, tijdens en enige tijd na de behandeling geplaatst.

Wortel

Door koeling ontstaat bloedvatvernauwing in de hoofdhuid waardoor er minder chemotherapie bij de haarwortel komt. Bovendien wordt door de koeling de werking van de cel vertraagd waardoor minder beschadiging van de haarwortel door de chemotherapie optreedt.

De behandeling kan bij sommige patiënten hoofdpijn, een licht gevoel in het hoofd en algemene koude veroorzaken. Een aantal dingen kunt u zelf proberen om schade aan het haar te beperken. Door het haar maximaal twee keer per week te wassen, niet te strak vast te binden en voorzichtig te kammen kunt u bijvoorbeeld het afbreken van het haar tegengaan.

Hoofdhuidkoeling is niet bij elke chemotherapie en iedere patiënt even effectief. Ondanks het gebruik van de koelkap kan het haar geleidelijk dunner, bros en futloos worden en zelfs geheel uitvallen. Koelen is helaas geen garantie voor behoud van het haar.

Haarwerkers

Mocht uw haar toch uitvallen, dan zijn er zogenoemde haarwerkers die pruiken maken om het haarverlies te camoufleren. Sommige haarwerkers zijn erkend en zorgverzekeraars vergoeden een deel van de kosten.

Er zijn haarwerken van synthetisch en van echt haar. Synthetische haarwerken zijn meestal goedkoper en ook makkelijker in model te brengen.

Heeft u een vraag? Mail naar spreekuur@telegraaf.nl