Lifestyle/Culinair
2997217
Culinair

Recept van de dag: stamppot (zonder zout)

En vandaag mag ik weer het jurykleed aan. Stamppottenwedstrijd, maar niet zomaar stamppotten. Vorig jaar riep ik op een onbezonnen moment dat de eeuw van de stamppotten wel voorbij is. Dat vonden jullie niet. Nog net op tijd kon ik uitleggen dat de eeuwige combi van aardappel en andijvie misschien wel iets kon worden vernieuwd. Stamppot zonder zout?

Dat wil de Nierstichting graag. Maar liefst zeven inzenders gaan tijdens de Horecava zo’n stamppot maken. Mij rest als jurylid slechts te glimlachen want als het zoutloos moet, grijp ik altijd onmiddellijk naar de boeken van Michel Hanssen. Spicewise I en II. Meesterwerken van een meesterkok. Kijk hoe simpel: ja hoor, daar staat het: Stamppotmix. Ik schrijf het gewoon over.

Nodig voor de stamppotmix

1 deel kurkuma, 1 deel gedroogde lavas, ½ deel gemalen piment, 2 delen poedersuiker, 2 delen gemalen witte peper, 2 delen gemalen mosterdzaad, twee delen uienpoeder, 1 deel gemalen fenegriek.

Geen zout.

Bereidig:

Dat meng je en stop je in een potje en daar schrijf je Stamppot op. Zo, en nu maak je gewoon een stamppot, en die breng je op smaak met een 3 theelepels van dit lekkers. Mis je dan zout? Hahaha, zout, zout, wat is dat ook alweer?

En dan snap ik dus niet dat de nier- en hartstichting deze boeken niet voor al hun leden beschikbar stellen. Dat werkt echt veel beter dan steeds maar roepen dat zout niet goed voor je is.