Nieuws/Lifestyle
3012060
Lifestyle

Zo blijft je kokos deurmat langer mooi

Is jouw kokos deurmat verkleurd, vies of misschien wel uitgedroogd? Geen zorgen. Met deze vijf handige tips van huishoudexpert Zamarra Kok is je mat weer zo goed als nieuw.

1. Leg een kokos buitenmat altijd onder een afdak. Bij te lange blootstelling aan vocht kan de mat namelijk gaan schimmelen. Kokos deurmatten die binnen liggen, lopen juist het risico om uit te drogen. Heerst er binnen een lage relatieve vochtigheidsgraad? Besproei de mat dan wekelijks met wat water uit een plantenspuit.

2. Gekleurde kokosmatten kunnen onder invloed van zonlicht van kleur verschieten. U kunt de kleur weer wat opfrissen door de mat te borstelen met heet water waaraan u een scheut schoonmaakazijn toevoegt.

3. Een kokos deurmat schoonhouden is niet veel werk: wekelijks goed uitkloppen en stofzuigen is meestal voldoende om het vuil eruit te halen. Wacht met stofzuigen totdat het vuil volledig is opgedroogd.

4. Kokos deurmatten blijven er fris uitzien als je ze eens per kwartaal afborstelt met een sopje van water met een paar scheppen zilversoda (natriumcarbonaat).

5. Dep vlekken met een in lauw water gedrenkte doek; maak de kokosmat niet te nat. Voeg bij hardnekkige vlekken wat schoonmaakazijn aan het lauwe water toe.