Nieuws/Lifestyle
3034133
Lifestyle

Zo verwijder je kalkaanslag op je zwarte badkamertegels!

Huishoudexpert Zamarra Kok beantwoordt elke week in VRIJ vragen van lezers over een huishoudprobleem. Dit keer wil Martin weten hoe het komt dat die witte aanslag op zijn zwarte douchetegels steeds terugkeert na het poetsen en vraagt Ria zich af hoe ze die fruitvliegjes wegkrijgt bij haar kamerplanten.

Zwarte tegels

Martin: „Mijn zwarte badkamervloertegels in het douchegedeelte hebben een witte aanslag. Als ik ze schoonmaak, lijken ze weer mooi. Zijn de tegels weer droog, dan komt die gloed terug.”

Zamarra: „Dat is kalkaanslag die op zwarte tegels erg duidelijk zichtbaar blijft. Haal eerst met groene zeep en een kunststof schuursponsje al het losse vuil weg. Spuit dan de vloer met schoonmaakazijn in en laat dit vijftien minuten intrekken. Je kunt de kalkaanslag met een wondersponsje (melaminespons) weghalen. Blijf dit herhalen totdat de vlekken weg zijn.”

Insecten

Ria: „Ik heb veel last van kleine fruitvliegjes bij de kamerplanten. Als ik water geef of ertegenaan stoot, vliegen ze op. Wat kan ik daaraan doen?”

Zamarra: „De insecten worden rouwvliegjes genoemd, maar eigenlijk zijn het mugjes. Ze leggen hun eitjes in de vochtige aarde van planten. De volwassen mugjes kun je vangen door een bakje wijn naast de plant te zetten. De larven zijn te bestrijden met aaltjes oftewel nematoden: microscopisch kleine wormpjes die de larven opeten. Als er geen larven meer zijn om te eten, sterven ze vanzelf uit. Nematoden zijn verkrijgbaar bij tuincentra en online.”

Ook een huishoudprobleem waar u niet uitkomt? Mail naar [email protected]