Lifestyle/Culinair
3035119
Culinair

Recept van de dag

Vloeibaar goud

Borlottibonen

Borlottibonen

Van de week even met de Zweedse vriend gegeten in bij de Italiaan. Een echte Italiaan. Dan weet je weer dat de Italiaanse keuken niet voor niets een van de beroemdste ter wereld is. Ze sneeuwt wat onder want de moderne mens wil alleen wokken. Laten we het simpel houden maar wel oer Italiaans. Dit recept kreeg ik ooit van een kokkin die in een vrijwel donkere keuken kookte. Ze wilde niet dat de mensen zouden zien dat ze een aanzienlijke baard had. Echt waar!

Borlottibonen

Borlottibonen

Fruit selderij en wortel met de knoflook in olijfolie. Rookspek erbij. Gedroogde pepertje erbij. Giet de bouillon erbij samen met de tomaten. Laat dit zachtjes koken. Blik bonen erbij doen, aan de kook brengen, pureren met de staafmixer. Voor de zijdezachte sensatie mag je het zelfs door een zeef doen. Vloeibaar goud. Dat serveer je met stukken geroosterd zuurdesembrood, brokje oude kaas erbij, je doet nog een scheut geweldige olijfolie in de soep en strooit er ruim peterselie over. Warm, vullend, rijk. Spotgoedkoop. Zo goed kan je het hebben.

Nodig voor vier personen, voor twee personen alles halveren (maar beter is de helft invriezen):

• 2 blikken borlottibonen

• 1 stengel selderij (fijn gesneden)

• 1 wortel (in stukjes)

• 1 teen knoflook (vermorzeld)

• 1 gedroogd pepertje

• 3 eetl olijfolie

• 100 gr gerookte spek, in blokjes

• 250 gr kerstomaten

• ½ l kippenbouillon

• 2 eetl fijngehakte peterselie