Nieuws/Lifestyle
3112076
Lifestyle

Internet voor veel senioren te moeilijk

Veel mensen kunnen tegenwoordig niet meer zonder internet, maar er is nog altijd een groep mensen die niet op internet zit. Ruim een derde van de 75-plussers, zo’n 440.000 senioren, in ons land is niet online. Vijf redenen waarom dat zo is.

KBO-PCOB, de grootste seniorenorganisatie van Nederland, vroeg senioren (uiteraard via een papieren enquête) waarom zij niet internetten en kreeg bijna duizend reacties. Dit zijn de vijf belangrijkste redenen waarom 75-plussers ‘nee’ zeggen tegen internet.

Te moeilijk

Bijna vier op de tien senioren zonder internet gebruiken geen internet omdat ze het te moeilijk vinden. Veel mensen vinden zich er te dom voor, omdat ze bijvoorbeeld alleen lagere school hebben gevolgd. Maar ook hoger opgeleiden hebben er problemen mee.

Te oud

Een op de tien senioren zonder internet zegt dat hij of zij te oud is om te internetten. Het gaat dan vooral om 80-plussers.

Fysieke gesteldheid

7% van de digibete senioren zegt niet te kunnen internetten vanwege hun gesteldheid, bijvoorbeeld door slecht zicht en moeilijkere oog-hand-coördinatie.

Onnodig

Bijna drie op de tien ouderen zegt geen internet nodig te hebben omdat zij alles via de telefoon of papier kunnen regelen. Voor nu vinden de meesten het leven zonder internet ook fijner.

Geen vertrouwen

Ruim een op de tien digibete senioren zegt internet te mijden, omdat ze het niet vertrouwen. Ze zijn bang om op een andere knop te drukken of het slachtoffer te worden van internetcriminelen en hackers.