Lifestyle/Culinair
312104505
Culinair

Culi met hetelucht

Recept: Varkenshaas met paddenstoelrozetten uit de airfryer

In VRIJ Magazine van dit weekend duiken we in het fenomeen airfryer. Want opeens was ‘ie er, zo’n 9 jaar geleden. Vijf jaar lang was eraan gewerkt. Immers, er moést toch een mogelijkheid zijn om tot een gezondere variant van de o zo populaire frituurpan te komen? Gevonden: de airfryer gaart het voedsel door met een ventilator hete lucht te laten circuleren, waardoor er geen vet meer nodig is. Inmiddels heeft ’ie bij veel huishoudens een vaste plek en zijn er hele Facebook-groepen met recepten die verder gaan dan alleen wat vlammetjes en bitterballen. Wat bijvoorbeeld te denken van varkenshaas-paddenstoelenrozetten?

Porties 4, voorbereidingstijd 40 min

Ingrediënten

* 2 varkenshaas

* 6 plakjes bacon

* 4 takjes verse tijm

* 4 takjes verse rozemarijn

* 4 kruimige aardappels

* 4 boterhammen

* 250 gram bospaddestoelen

* 1 eetlepel truffeltapenade

* 1 pompoen

* meiknol

* Peper en zout

* 2 eetlepel maple sirop

* 1 eetlepel gerookte zeezout

* 1 ui

* 1 eetlepel arachideolie olie

* 20 gram roomboter

* Spuitzak + ronde steker

Bereiding

1. Maak eerst de marinade door de maple sirop te mengen met de olie, zeezout en de peper en hier de varkenshazen mee in te smeren.2. Leg op de varkenshazen de takjes tijm en rozemarijn en rol per varkenshaas er drie plakjes bacon omheen.

3. Kook de aardappels tot puree en breng deze op smaak met boter, peper en zout en doe deze in een spuitzak met kartelspuitje.

4. Snij de champignons in kwarten en maak de ui schoon en snij deze fijn.

5. Fruit de ui aan in wat boter en voeg de champignons en truffel tapenade toe en breng op smaak en zet apart.

6. Steek met de ronde steker een rondje uit de boterhammen en spuit hier een holle rozet aardappelpuree op en vul deze met de champignons.

7. Snij de pompoen en meiknollen in blokjes van 1 cm en meng deze met 1 lepel arachideolie olie.

8. Leg de varkenshazen en de groenten onder op de bodem van de frituurmand en zet het meerlaags rekje erop.

9. Zet daar de 4 rozetten op en bak dit samen in je air fryer op 180 graden voor 12 min. tot het gaar is.

10. Dien het op mooie borden op en serveer direct.