Lifestyle/Culinair
3121117
Culinair

Pop-uprestaurant sluit expres mensen buiten

Miljuschka Witzenhausen

Miljuschka Witzenhausen

AMSTERDAM - De grootste voeten, de kortste armen, de dikste wenkbrauwen, te lang, blond – dat zijn een paar van de eigenschappen op grond waarvan je een diner kunt mislopen bij Restaurant Buitensluiting.

Miljuschka Witzenhausen

Miljuschka Witzenhausen

Het is een pop-uprestaurant dat in Amsterdam deze donderdag tot en met zaterdag open is, op initiatief van het Liliane Fonds.

De bedoeling is dat gasten aan den lijve ondervinden hoe het is om te worden buitengesloten op basis van een uiterlijk kenmerk, zoals miljoenen gehandicapte kinderen in ontwikkelingslanden dat dagelijks ervaren.

Bij de ingang van het restaurant, dat vijftig tafels telt, staat een draairad met allerlei lichamelijke kenmerken. Daarmee wordt per dag bepaald wie er wordt gediscrimineerd. Mensen met zo'n kenmerk mogen wel met hun gezelschap mee naar binnen, maar worden niet bediend. Zij krijgen alleen water en brood.

Na het eten krijgen gasten geen rekening, maar wel de mogelijkheid een donatie te doen aan het Liliane Fonds. De hoogte ervan mogen ze zelf bepalen. Het driegangenmenu is samengesteld door tv-kok Miljuschka Witzenhausen.