Lifestyle/Gezondheid
316501641
Gezondheid

Deze geluiden hebben we vooral gemist tijdens de pandemie

Het geluid van bestek, geroezemoes en gelach in restaurants en gespetter in het zwembad. Vóór de coronapandemie klonken die geluiden voor veel mensen heel normaal, maar tíjdens de crisis werden ze door veel Nederlanders gemist.

Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van Jabra, een aanbieder van communicatie- en geluidsoplossingen. Aan het onderzoek deden 12.000 mensen mee uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Zweden, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Amerika en Australië.

Het grootste luistergeluk blijkt in de kleinste geluiden te zitten, zo blijkt uit de studie. De Nederlandse top 5 laat namelijk zien dat 61% van de mensen het geluid van bestek en gepraat in een restaurant het meeste hebben gemist.

Ook live muziek bij een concert (60 procent), applaus in een theater (54 procent) en algemene café geluiden (53 procent) wilden Nederlanders graag horen. 51% geeft aan het geluid van gespetter en gelach bij het zwembad te hebben gemist.

Sporten

Hoewel veel mensen er tijdens de pandemie naar verlangden om te trainen in de sportschool, vonden de meeste Nederlands het wel prima om even geen gehijg en gepuf van mede-sporters te horen. Slechts 28 procent van de deelnemers gaf aan sportschoolgeluiden te hebben gemist.

Podcasts

Bijna de helft (45%) van de respondenten in Nederland geeft aan sinds het begin van de pandemie meer naar muziek te zijn gaan luisteren. Ook podcast waren populair. Van de ondervraagden tussen de 25 en 34 jaar gaf 32 procent aan méér naar podcasts te hebben geluisterd dan voorheen.

Stilte

Hoewel we veel geluiden uit ons dagelijkse leven van vóór de pandemie missen, zegt 33 procent van de mensen dat zij na de pandemie de voorkeur zullen geven aan rustigere locaties. 24 procent geeft de voorkeur aan locaties met veel rumoer en lawaai.

Van de Nederlandse deelnemers die de voorkeur geven aan stilte, zegt 37 procent dat ze hun eigen tijd en ruimte nog meer zijn gaan waarderen en maar liefst 47 procent dat ze simpelweg aan de huidige situatie gewend zijn geraakt.

Van de ondervraagden die de voorkeur geven aan lawaaierige momenten, geeft 3 op de 4 (procent) aan dat de reden hiervoor is dat ze terug willen naar de 'normale' drukte.