Lifestyle/Gezondheid
321287004
Gezondheid

Spreekuur: Ik verveel me als pensionado en heb nergens zin in, wat nu?

In Spreekuur beantwoorden specialisten, onder wie een tandarts, oncoloog en seksuoloog/uroloog, elke week een medische vraag van een lezer. Vandaag: Ik ben met pensioen en werk al een tijdje niet meer. Daardoor heb ik geen doel en duurt de dag duurt vaak lang. Hoe kom je je tijd door als je nergens zin in hebt en niks te doen hebt?

Nine Gramberg. GZ-psycholoog bij iPractice: Werk biedt ons zingeving en structuur in het leven. Met pensioen gaan zorgt ervoor dat dit wegvalt en het is heel normaal dat dat iemand van z’n stuk brengt. Of je nou net met pensioen bent gegaan of al jaren met werken bent gestopt, u bent niet de enige die hiermee worstelt.

Daarom is het belangrijk om een manier te vinden om weer enige structuur in te bouwen. Dat vraagt wat van uzelf, maar u hoeft niet meteen de hele dag vol te plannen. Met kleine dingen kunt al u het verschil maken.

Activiteit

Ga bijvoorbeeld elke ochtend voor het ontbijt eerst een (half) uurtje buiten wandelen. Heeft u een fijne activiteit ingebouwd, dan kunt u, als u daar behoefte aan heeft, er een volgende aan toevoegen.

Daarnaast geeft werk ons het gevoel dat we nuttig zijn en aan de maatschappij bijdragen. Als dat wegvalt, kun je je doelloos voelen. Ook zonder werk kan iemand echter van grote waarde zijn. Dit kunt u in vrijwilligerswerk zoeken, maar denk daarnaast aan een praatje maken met een eenzame buurvrouw of wandelen met de hond van de buurman die een dagje weg is.

Zoek activiteiten die dicht bij uzelf liggen. Vindt u het leuk om te bakken? Bak eens voor iemand die wat lekkers verdient of die een steuntje in de rug kan gebruiken.

Uitdagend

Ten slotte is het begrijpelijk dat het uitdagend is om uzelf ertoe te zetten nieuwe dingen te gaan doen. Vraag vooral hulp als dat nodig is! Gaat u voor het eerst naar het buurthuis en vindt u dat spannend? Vraag een bekende mee.

Praat met een psycholoog over uw gevoelens. Voer gratis, vrijblijvend en anoniem een gesprek op zorgplatform OpenUp via openup.nl

Heeft u een vraag? Mail naar spreekuur@telegraaf.nl