Nieuws/Lifestyle
3214713
Lifestyle

Tien procent carnavalsvierders gaat vreemd

Doe of zeg jij met carnaval dingen waar je later spijt van krijgt? Schrale troost: je bent niet de enige. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 28 procent van de carnavalsvierders zichzelf achteraf wel voor de kop kan slaan.

Mannen (33%) hebben meer spijt dan vrouwen (28%) van dingen die ze doen met carnaval, concludeert Acties.nl. De consumentenwebsite ondervroeg 1023 Nederlanders in verschillende leeftijdcategorieën. Van alle ondervraagden blijken jongeren (18-30 jaar) achteraf het meest spijt te krijgen van hun gedrag (45 procent). Ook in deze categorie scoren mannen hoger dan hun vrouwelijke leeftijdsgenoten: 53 tegenover 36 procent.

Vreemdgaan

Wanneer het gaat om een dronken avontuurtje zijn het voornamelijk dertigers die zich daaraan schuldig maken. Tien procent van hen geeft toe ooit te zijn vreemdgegaan. Onder alle ondervraagden ligt dit percentage overigens iets lager: 6 procent.

Alcohol

Wie carnaval zegt, zegt alcohol. Maar ook dan is het belangrijk dat je weet wanneer het genoeg is. Volgens het onderzoek van Acties.nl blijkt dat meer dan de helft van de feestvierders zich ergert aan overmatig drankgebruik van mede-carnavallers. Vrouwen zijn met 64 procent de grootste tegenstanders van overmatig alcoholgebruik, mannen scoren fors lager (46 procent).

Fanatiek

Overigens zijn carnavalvierders in Limburg het meest fanatiek: een derde van de werkende ondervraagden zegt tijdens carnaval één of meerdere dagen vrij te nemen. Limburgers zijn met 53 procent het meest geneigd om betaald verlof aan te vragen. Brabanders zijn met 37 procent een stuk minder fanatiek.

Van de mensen die geen vrij kunnen krijgen van werk, viert 7 procent tóch carnaval. Zij melden zich ziek om alsnog de hort op te kunnen.