Nieuws/Lifestyle
322972313
Lifestyle

Recept van de dag: De zuring is mooi dit jaar

’Als u het magische woord Périgord uitspreekt, ziet u een vlam van begeerte in aller ogen komen, getemperd door een gevoel van weemoedige spijt dat zij niet als bij toverslag verplaatst kunnen worden in die gezegende streek waar de truffels groeien, het geboorteland van de pàtes de foie gras en de smakelijke confits.” Dat is de eerste regel van Culinair genot, de goede Franse keuken van de Perigord. Ik heb een druk uit 1953. Met rondrollende taal schreef La Mazile (Andrée Maze) het boek dat haar beroemd maakte. Zelf geen kok kreeg ze haar recepten van het rondtrekken en in de keukens kijken van de boeren, burgers en buitenlui. Het werd daardoor een zeer oorspronkelijk boek, niet gehinderd door koksstaal en overgeschreven recepten.

Dit is de zuring tijd, tegenwoordig kan je het zelfs in de winkel kopen. Maar je kan er ook op uit gaan en plukken. Was en blancheer de blaadjes in kokend water. Laat ze uitlekken en hak ze. Vervolgens smelt u de zuring in een pan met een lepel vet. Als ze flink gekrompen is, strooi je er wat meel over en voeg een kop bouillon toe, zout en peper, wat kervel en gehakte peterselie. Laat op een laag vuur stoven. Wordt speciaal gegeten bij kalfszwezerik. Dien op in een warme schaal met doormidden gesneden hardgekookte eieren.

Nodig voor 2 personen:

• 500 gr zuring

• 1 eetl gehakte kervel

• 1 eetl reuzel

• 1 eetl gehakte peterselie

• 4 eieren

• zout, peper.