Lifestyle/Thuis & Tuin
3267192
Thuis & Tuin

VIDEO

Dit zijn de smerigste voorwerpen in huis en zo houd je ze schoon!

Of je nou elke week goed poetst of het schoonmaken liever een paar weken uitstelt: ook in jouw huis krioelt het van de bacteriën. Onze huishoudexpert Zamarra Kok vertelt je hoe je de meest vieze voorwerpen in huis fris houdt, inclusief een video over het reinigen van je mobiele telefoon.

1. In een vaatdoekje krioelen na 24 uur zo’n 4 miljard bacteriën. Dat terwijl Nederlanders dit vieze lapje gemiddeld twee weken op het aanrecht laten liggen voordat het in de was gaat! Dagelijks het vaatdoekje verschonen voorkomt heel wat spontane ’buikgriepjes’.

2. De dweil of mop bevat een miljard bacteriën per vierkante centimeter. Niks aan de hand, mits u de dweil na elk gebruik op minstens 60 graden wast.

3. De afstandsbediening wordt vaak vergeten tijdens het schoonmaken. Dit apparaatje bevat (net als de telefoon) niet alleen bacteriën, maar barst ook van de verkoudheidsvirussen.

4. Wist u dat handdoeken een ideale broeiplek voor bacteriën zijn? Onderzoekers van de Universiteit van Arizona vonden in 90% van de handdoeken coliformbacteriën die ook in poep zijn te vinden en die voor voedselvergiftiging en diarree zorgen. Handdoeken die u deelt (keuken en toilet), graag dagelijks verschonen.

5. Het afvoerputje in de keuken bevat zo’n half miljoen bacteriën. Het is aan te raden om uw handen goed te wassen nadat u het zeefje hebt schoongemaakt.

6. Je mobiele telefoon. Wist je dat het apparaat 25.000 bacteriën per cm2 bevat? Check de video en je weet hoe je voortaan je mobieltje schoonhoudt.