Lifestyle/Thuis & Tuin
3267192
Thuis & Tuin

Zo vaak zou je vaatdoekjes en handdoeken moeten verschonen

Of je nou elke week goed poetst of het schoonmaken liever een paar weken uitstelt: ook in jouw huis krioelt het van de bacteriën. Zamarra Kok vertelt je hoe je de meest vieze voorwerpen in huis zo lang mogelijk fris houdt.

1. In een vaatdoekje krioelen na 24 uur zo’n 4 miljard bacteriën. Dat terwijl Nederlanders dit vieze lapje gemiddeld twee weken op het aanrecht laten liggen voordat het in de was gaat! Dagelijks het vaatdoekje verschonen voorkomt heel wat spontane ’buikgriepjes’.

2. De dweil of mop bevat een miljard bacteriën per vierkante centimeter. Niks aan de hand, mits je de dweil na elk gebruik op minstens 60 graden wast.

3. De afstandsbediening wordt vaak vergeten tijdens het schoonmaken. Dit apparaatje bevat (net als de telefoon) niet alleen bacteriën, maar barst ook van de verkoudheidsvirussen.

4. Wist je dat handdoeken een ideale broeiplek voor bacteriën zijn? Onderzoekers van de Universiteit van Arizona vonden in 90% van de handdoeken coliformbacteriën die ook in poep zijn te vinden en die voor voedselvergiftiging en diarree zorgen. Handdoeken die je deelt (keuken en toilet), graag dagelijks verschonen.

5. Het afvoerputje in de keuken bevat zo’n half miljoen bacteriën. Het is aan te raden om je handen goed te wassen nadat je het zeefje hebt schoongemaakt.

Dit artikel verscheen eerder in De Telegraaf