Lifestyle/Thuis & Tuin
340542338
Thuis & Tuin

Goedkoper vaatwassen met een zuinige afwasmachine: dit moet je weten

Wist u dat een oude vaatwasser tot wel 60% meer water en stroom gebruikt dan een nieuwe? De nieuwste generatie vaatwassers gaat bijzonder efficiënt met water om en is energiezuinig. Zamarra Kok vertelt waar u op moet letten als u een nieuwe vaatwasser wil aanschaffen.

1. Let bij aanschaf op het energielabel waarop de energie-efficiëntie van de vaatwasser staat aangegeven. Hoe groener het label, des te zuiniger de vaatwasser.

2 U vindt op het energielabel ook het verbruik in kWh per jaar. Let op: dat is op basis van een gemiddeld aantal vaatwasbeurten en kan daarom afwijken van uw eigen gebruik.

3. Een nieuwe afwasmachine met een A-label is duurder, maar bespaart tot 27% energie vergeleken met een apparaat met C-label.

4. Kies bij voorkeur een standaardformaat vaatwasser, die gaat efficiënter met energie om dan smallere modellen. Compacte of mini-vaatwassers die op het aanrecht of onder in een keukenkastje passen, zijn in verhouding het minst zuinig.

5. Sommige vaatwassers zijn voorzien van automatische dosering. Zo’n apparaat heeft een voorraad vaatwaspoeder. Hij bepaalt hoeveel er nodig is en doseert dit automatisch. Zo gebruikt u nooit meer middel dan strikt noodzakelijk is.